REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kolejne firmy w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

  • Autor: PAP
  • Data: 13-03-2012, 19:23

Puszczańska pasieka, restauracja i firma wyrabiająca produkty spożywcze oparte na tradycyjnych recepturach - to podmioty, które otrzymały we wtorek w Szczecinie prawo do posługiwania się logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

REKLAMA

Lista firm w regionie, które mogą posługiwać się specjalnym certyfikatem, liczy już 21 podmiotów gospodarczych.

Nowe firmy, które otrzymały we wtorek logo to: pasieka Medus z Puszczy Barlineckiej, która oferuje tzw. miody kremowe; szczecińska restauracja Park Hotel, w której przygotowywane są dania z produktów regionalnych, m.in. nagrodzone w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" zrazy z dzika w sosie własnym; przedsiębiorstwo "Tast" za Szczecina wytwarzające certyfikowane, tradycyjne produkty spożywcze, m.in. pieczywo i ciasta.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Członkami tej działającej od 1995 r. sieci są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.

Przetwórcy żywności, aby znaleźć się w sieci powinni wytwarzać produkty oparte na surowcach produkowanych na Pomorzu Zachodnim oraz szczegółowo opisać jak powstały. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim i przygotowywać potrawy, które mają historyczne powiązanie z regionem.

W 2005 roku pierwszym polskim członkiem sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie. Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego są także m.in. regiony: opolski, pomorski, wielkopolski i mazowiecki.

Oprócz prestiżu i możliwości posługiwania się logo sieci, członkostwo daje również przedsiębiorcom prawo do umieszczania informacji o sobie na stronie województwa i Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Firmy wpisane na listę mogą też bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych, a także uczestniczyć w regionalnych imprezach promocyjnych.

Do tej pory wśród członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego znalazły się: pasieki, restauracje, ferma kóz czy gospodarstwo ekologiczne.

We wtorek ogłoszono także wpisanie na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dwóch nowych produktów z województwa zachodniopomorskiego: Miodów Przelewickich i Kiszki Szwedzkiej. Na liście tej jest teraz 15 produktów tradycyjnych z tego regionu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH