Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kolejne opinie EFSA dotyczące bezpieczeństwa aromatów dymu wędzarniczego

  • www.igifc.pl
  • Autor: Joanna Ziembicka - IGI Food Consulting
  • Data: 22-06-2009, 16:06

W czerwcu br. EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) wydał kolejne opinie odnośnie bezpieczeństwa stosowania aromatów dymu wędzarniczego. Dotyczą one: SmokEz C-10, SmokEz Enviro 23 oraz Scansmoke SEF7525. W stosunku do dwóch pierwszych EFSA uznał, że ze względu na brak wystarczających danych (w tym m.in. toksykologicznych) oraz wyników badań długoterminowych, ich użycie wymaga większego, niż ustalony przez producenta, marginesu bezpieczeństwa.

Ta grupa aromatów jest wyjątkowa ze względu na specyficzny, złożony skład preparatów do niej zaliczanych, a z tym wiąże się konieczność dokładnej analizy ryzyka wynikającego z ich stosowania. Dlatego też ich wykorzystanie w przemyśle spożywczym wymaga oddzielnego uregulowania (rozporządzenie (EC) 2065/2003), niezależnie od przepisów regulujących wykorzystanie pozostałych rodzajów aromatów.

Ocena bezpieczeństwa aromatów, przeprowadzana przez EFSA, jest częścią złożonego procesu, trwającej obecnie powtórnej oceny wszystkich grup aromatów oraz substancji dodatkowych, które były do tej pory wykorzystywane w produkcji środków spożywczych. Ma ona służyć stworzeniu list dodatków dozwolonych do stosowania w żywności (tzw. listy pozytywne), które zostaną opracowane przez Komisję Europejską i włączone do ustawodawstwa unijnego. A zatem będą one obowiązywały także w Polsce oraz zastąpią aktualne wykazy substancji dodatkowych zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia.

Do końca 2009 r. panel CEF EFSA (panel ds. materiałów i wyrobów kontaktujących się z żywnością, enzymów, aromatów i substancji pomagających w przetwarzaniu) zamierza wydać opinie dotyczące wszystkich 11 obecnych dziś na rynku aromatów dymu wędzarniczego.

Podczas procesu oceny brane są pod uwagę takie informacje, jak: poziom spożycia danej substancji, stopień absorpcji, metabolizm oraz toksyczność.

W przypadku pięciu spośród wszystkich ocenionych do tej pory aromatów dymu wędzarniczego EFSA stwierdził wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa ich użycia w żywności. Poza wspomnianymi dwoma aromatami, chodzi o: Zesti Smoke Code 10, Unismoke oraz Scansmoke PB1110.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH