Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Komisarz UE ds. Rolnictwa: Wszyscy w łańcuchu żywnościowym powinni zapobiegać marnowaniu jedzenia

  • Autor: www.portalspoyzwcyz.pl, PB
  • Data: 17-10-2011, 12:49
Komisarz UE ds. Rolnictwa: Wszyscy w łańcuchu żywnościowym powinni zapobiegać marnowaniu jedzenia

Zdaniem komisarza UE ds. Rolnictwa Daciana Ciolosa, wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego powinni wziąć odpowiedzialność za marnowanie jedzenia. Sposobem na zmniejszenie zjawiska marnotrawstwa żywności mogą być bezpośrednie kontakty pomiędzy producentami a konsumentami.

Niedawno Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ogłosiła raport na temat skali marnowania żywności, w którym podaje, że co roku wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia. Stanowi to 1/3 całej produkowanej żywności.

- Uważam, że wszyscy konsumenci i wszyscy mający wpływ na łańcuch żywnościowy w Europie powinni aktywnie przeciwdziałać marnotrawstwu żywności. W kontekście bezpieczeństwa żywnościowego i znaczenia optymalnego używania zasobów maturalnych, nie możemy sobie pozwolić na wyrzucanie ton jedzenia, jak wskazuje FAO - mówi Dacian Ciolos.

Jak mówi komisarz, w ramach reformy Wspólnej Polityki Rolnej po roku 2013, Komisja Europejska zamierza ukierunkować swoją politykę na bardziej zrównoważone rolnictwo.

- Te wysiłki nie powinny być podkopane przez marketing lub nawyki konsumenckie, które są z tym sprzeczne. Każdy czynnik w łańcuchu żywnościowym, od producenta do konsumenta, musi zaakceptować swoją część odpowiedzialności - tłumaczy Dacian Ciolos.

Jego zdaniem, Unia musi walczyć z marnowaniem jedzenia. - Pracuję w ramach reformy WPR, aby zobaczyć, jak lokalne rynki mogą być promowane. Bezpośrednie kontakty pomiędzy producentami a konsumentami są jednym z elementów wymienionych w raporcie FAO jako sposób na redukcję marnowania jedzenia - uważa komisarz Ciolos.

Przypomnijmy, że 17 października jest obchodzony Światowy Dzień Walki z Ubóstwem. Na ulicach w 16 miast Polski, wolontariusze Banków Żywności w kolorowym przemarszu owoców i warzyw, będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania żywności. 13 Banków Żywności organizuje "Strajki Żywności". 

Przeczytaj także:

Banki Żywności organizują obchody Światowego Dnia Walki z Ubóstwem

Polacy rocznie marnują 9 mln ton żywności, głównie pieczywo, wędliny, ziemniaki, warzywa i owoce

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 793) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH