Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konieczność oszczędności zmienia logistykę zakładową

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 31-03-2014, 16:53
Konieczność oszczędności zmienia logistykę zakładową
Andrzej Bonk, dyrektor oddziału Gdynia SSI Schäfer /fot.SSI Schäfer

Ostatnie lata przynoszą sporo zmian w zakresie logistyki i magazynowania w obrębie firm szeroko rozumianej branży spożywczej. Wiele z nich jest spowodowanych zmianami upodobań klientów, postępem technologicznym, ale również w wielkim stopniu sytuacją na rynku zatrudnienia oraz coraz większą gonitwą i liczeniem każdej minuty poświęconej na pracę - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Andrzej Bonk, dyrektor oddziału Gdynia SSI Schäfer.

Zwraca uwagę, że często konieczność poszukiwania nowych rozwiązań, innowacji jest wynikiem zmiany przepisów, wymogów nadzoru, rynku i klientów. Jak wiadomo czas to pieniądz, więc ta tendencja skracania długości procesów, zadań powoduje, że w tej branży coraz częściej decydenci kierują swoje zainteresowania ku rozwiązaniom automatycznym i półautomatycznym.

Rozwiązania te z reguły oprócz rzeczywistego przyspieszenia pracy, skrócenia czasów przygotowania pewnych etapów np. kompletacji czy wysyłki, niejako przy okazji wpływają również na redukcje koniecznego dotychczas, przy standardowym podejściu, bardzo trudno osiągalnego, odpowiednio kwalifikowanego personelu, zapewniają większe bezpieczeństwo zarówno w rozumieniu np. pewności wykonania usługi, procesu o odpowiednim poziomie jakości, zmniejszenia ryzyka strat, zniszczeń, uszkodzeń, czy kradzieży, zapewnienia odpowiedniego poziomu czystości, zabezpieczeń przeciw pożarowych itd.

Dyrektor Bonk podkreśla, że kierunek automatyzacja jest wyraźnie zauważalny. Wynika również z potrzeb klienta docelowego - dla przykładu choćby coraz wyższe spożycie wyrobów mrożonych powoduje potrzebę rozbudowy składów, które są coraz większe i bardziej wydajne, a konieczny personel do pracy jest coraz mniej dostępny i drogi.. Cóż wszyscy chcemy żyć wygodniej i lepiej. - Idąc dalej tym samym przykładem, do niedawna w naszym kraju nie do pomyślenia było dostarczanie przez piekarnie pieczywa mrożonego. Obecnie jest już kilku wielkich producentów z zautomatyzowanymi zakładami. Wiele decyzji w kierunku poszukiwania innowacyjnych rozwiązań związanych jest również z coraz dokładniejszymi analizami zysków i strat. Firmy poszukują oszczędności na energii, opłatach stałych gruntowych, podatkach lokalnych, opłatach za powierzchnie użytkowe itd. - mówi Andrzej Bonk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH