Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konsumenci nie znają certyfikatów ekologicznych

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-12-2012, 17:35

W związku z przyjęciem ustawy regulującej obrót i wykorzystywanie zmodyfikowanych nasion, nasiliły się w Polsce społeczne dyskusje i obawy dotyczące GMO. Zaniepokojenie Polaków budzą m.in. trudności w rozróżnieniu produktów modyfikowanych od artykułów wolnych od GMO podczas codziennych zakupów. Organic Farma Zdrowia podaje, że obecnie jedyną, pewną gwarancją braku GMO jest certyfikat ekologiczny.

Art. 47 ustawy o GMO wprowadza obowiązek oznakowania produktów modyfikowanych genetycznie. Obowiązek oznakowania nie dotyczy produktu, który zawiera GMO w ilości nie przekraczającej 1 proc. masy w sumie składników w tym produkcie, o ile obecność białka lub DNA z GMO jest niezamierzona.

Nie istnieje jednak żadne obowiązujący znak graficzny wskazujący na modyfikację genetyczną produktu lub jego składnika. Ustawa nie określa, jaką część opakowania powinna zajmować ta informacja, co oznacza, że najczęściej zamiast wyraźnego oznakowania, na produkcie pojawia się jedynie wzmianka zapisana drobnym druczkiem w składzie danego produktu. Wymóg oznaczania bywa też ignorowany przez producentów przetworzonych składników.

Ponadto w przepisach znajduje się luka, która zwalnia z obowiązku znakowania produktów wytworzonych z mleka czy zwierząt karmionych paszą GMO. Znakowane są tylko produkty pochodzące bezpośrednio z organizmów modyfikowanych.

Obecnie najwyraźniejszą i najpewniejszą gwarancją braku GMO w produkcie jest znak rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej. Jest on umieszczany tylko na certyfikowanych produktach ekologicznych, przy których produkcji stosowanie GMO jest jednoznacznie zakazane (dotyczy to również zwierzęcych pasz i przetwórstwa).Dlatego najpewniejszym sposobem unikania GMO w żywności jest wybieranie produktów certyfikowanych.

Od 1 lipca 2012 r. w Polsce unijne logo ekologiczne (euro liść) obowiązkowo widnieje na wszelkiej pakowanej żywności ekologicznej, co ułatwiło identyfikację prawdziwie organicznych produktów. Niestety, badania zlecone przez Organic Farma Zdrowia wskazują na niską wśród Polaków świadomość istnienia certyfikatów ekologicznych. Jedynie 14 proc. badanych zauważa, że żywność organiczna opatrzona jest specjalnym certyfikatem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jakub 27-12-2012, 10:14:
@konsument
Bardzo mądry komentarz. Certyfikat dotyczy tylko i wyłacznie ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, a nie produkcji, metodami ekologicznymi. Aby produkt przetworzony, np. czekolada lub chipsy mogły mieć certyfikat, co najmniej 98 proc, a może i nawet 99 proc, składników musi być efektem rolnictwa ekologicznego. Tyle, aż tyle i tylko tyle. To, jaka będzie obróbka tego produktu lub jego surowców, nikogo nie obchodzi.
Dlatego, nie należy mylić pojęć - żywność tradycyjna, nie koniecznie musi być produkowana w sposób tradycyjny, żywność regionalna wcale nie musi bazować wyłącznie na regionalnych (pochodzenia)surowcach, wystarczy jeden z surowców lub miejsce wytwarzania, uwarunkowane historycznie.
Dlatego tak ważne jest, aby nie wierzyć na ślepo w certyfikaty czy tym bardziej hasła reklamowe, ale czytać ze zrozumieniem i używać własnej głowy przy zakupie i spożyciu.
  • konsument 27-12-2012, 09:37:
Proszę pamiętać że wydany na gospdarstwo certyfikat że rodukcja jest prowadzona metodami eko, to nie jest równoznaczne z certyfikacją na zdrową żywność tzw. eko. Słynna afera z roku ubiegłego w Niemczech, poszę o tym pamiętać. Rośliny produkowane metodami eko nie są chronione, więc w dużo więkaszym stopniu są narożone na choroby grzybowe i namnażanie się szkodników. Takie produkty zawierają o wiele więcej mikotoksyn - trucizn, które wywołują u zwierząt i ludzi raka. Ale żyjemy w wolnym kraju i to konsument ma decydować co chce kupować.
  • Mela 19-12-2012, 19:50:
Generalnie coraz trudniej o dobrą, smaczną żywność - niestety zdarzyło mi się kupić mięso w hipermarkecie, jak zaczęłam gotować ..."zapach" był nie do wytrzymania. Dlatego na Święta wolę iść do takiego Organika i kupić mięso certyfikowane. Zgadzam się, że w Polsce coraz więcej jest oszustów, ale w certyfikację wierzę i jestem przekonana, że to dobra ścieżka i trop, by jeść zdrowo i przede wszystkim smacznie.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH