Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konsumentom brak wiedzy o dodatkach do żywności

  • Autor: pm, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-11-2014, 15:22
Konsumentom brak wiedzy o dodatkach do żywności
Obawy konsumentów wynikają w znacznej mierze z niedostatecznej wiedzy o dodatkach do żywności

- Obawy konsumentów wynikają w znacznej mierze z niedostatecznej wiedzy o dodatkach do żywności i ich roli w przemysłowej produkcji żywności - mówi Mateusz Kowalewski, prezes Hortimex Plus.

- Strach potęgowany jest przez popularne media, które poszukując sensacji, chwytają się spektakularnych wątków z różnych dziedzin życia. Jako że to, co spożywamy ma istotny wpływ na nasze zdrowie, wszelkie tematy wskazujące na zagrożenia w tej dziedzinie mogą liczyć na zainteresowanie i dlatego są intensywnie eksploatowane, często niestety bez jakiejkolwiek weryfikacji źródeł. Dodatkowo tę dezinformację potęgują różnego rodzaju portale czy aplikacje, często tworzone przez osoby nie mające dogłębnej wiedzy, które próbują dzielić surowce na "szkodliwe" bądź nie, "sztuczne" bądź nie, itp. - komentuje prezes Hortimex-Plus, która jest przedstawicielem światowych producentów dodatków i składników żywności.

Zdaniem Piotra Czarniaka, PR Managera Hoop Polska, należy przede wszystkim położyć duży nacisk na rzetelne edukowanie konsumentów, o tym w jakim celu dodatki są używane oraz jakie korzyści przynoszą produktowi, jak i kupującemu go konsumentowi. - Konsument przy sklepowej półce powinien posiadać komplet informacji, opartych na fachowych opiniach i rzetelnych przykładach na podstawie których, będzie podejmował ostateczną decyzję zakupową. Mity na temat dodatków są od wielu lat „solą w oku" producentów. Problem jest na tyle złożony i poważny, że organizacje branżowe np.: PFPŻ stworzyła stronę internetową dedykowana kwestii rzetelnego informowania konsumentów o tym co jest prawda, a co nie w tym szerokim dyskursie - dodaje Piotr Czarniak. 

Temat używania przez firmy dodatków do żywności stał się niezwykle "gorącym" w połowie br. po tym jak na rynek wprowadzono aplikację na smartfon e-food , która służy do sprawdzania, jakie potencjalnie szkodliwe dodatki producenci używają do wytworzenia żywności i - co najbardziej kontrowersyjne - podpowiada, czy dany produkt warto kupić. E-food dzieli dodatki do żywności na: pożyteczne, raczej obojętne, podejrzane, szkodliwe oraz mocno szkodliwe. Jeśli coś uzna za szkodliwe, program radzi: "odstaw ten produkt". Organizacje branżowe (Polska Federacja Producentów Żywności czy Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP) zażądały od autorów natychmiastowego usunięcia aplikacji. Twierdzą, że w aplikacji są "rażące nieprawidłowości", np. nagminne jest również wymienianie w składzie produktów składników, które faktycznie w nim nie występują. Wywiązała się więc swoista "awantura", której jednym powodem jest tak naprawdę brak świadomości konsumenckiej. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH