Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kontrole IJHARS: Kary dla producentów żywności na łączną kwotę 14 tys. zł

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 11-07-2017, 13:07
Kontrole IJHARS: Kary dla producentów żywności na łączną kwotę 14 tys. zł
fot. shutterstock

Kontrole przeprowadzone w I kwartale 2017 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość alkoholu, cukru, ekstraktu, tłuszczu, wody, soli i nadzienia, identyfikację surowca mięsnego, kwasowość) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Kontrole dotyczyły jakości handlowej: pieczywa „ciemnego” (m.in. razowego, pełnoziarnistego, wieloziarnistego, graham) oraz pieczywa z różnymi dodatkami smakowymi (np. nasionami, pestkami, suszonymi owocami i orzechami); kiełbas o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobnienia i grubości batonu; pierogów, pyz, krokietów, kartaczy oraz napojów spirytusowych, nalewek, drinków gotowych do spożycia.

Kontrola pieczywa obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości jego oznakowania. W przypadku podejrzenia zafałszowania dodatkowo pobrano próbki do badań laboratoryjnych w zakresie obecności karmelu. Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco: w zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii wyrobów garmażeryjnych 0 0,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). W przypadku przetworów mięsnych nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły niezgodnego z deklaracją smaku wyrobów garmażeryjnych.

Odsetek partii o niezgodnych z deklaracją i obowiązującymi przepisami parametrach fizykochemicznych wzrósł w przypadku napojów alkoholowych 0 1 1,8 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2012 r.), przetworów mięsnych 0 8,1 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2016 r.), wyrobów garmażeryjnych 0 2,2 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: obecności niedeklarowanych składników (np. surowców pochodzenia zwierzęcego, dodatków), zaniżonej zawartości mięsa oraz niezgodnej z deklaracją producenta zawartości tłuszczu, białka, soli i wody — w przypadku przetworów mięsnych;  niezgodnej z deklaracją producenta zawartości alkoholu etylowego oraz niezgodnej z przepisami zawartości cukru — w przypadku napojów alkoholowych;  zaniżonej zawartości nadzienia, obecności niedeklarowanego MOM-u i dodatków w przypadku wyrobów garmażeryjnych;  obecności karmelu (barwnika) w pieczywie innym niż słodowe w przypadku pieczywa.

Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych świadczy o błędach popełnionych podczas procesu produkcyjnego (np. nieprzestrzeganiu receptur, stosowaniu surowców o niewłaściwej jakości) lub o świadomym fałszowaniu wyrobów gotowych (np. obecność niezadeklarowanych lub niedozwolonych składników).

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • OP 13-07-2017, 12:16:
Rozporządzenie 231/2012 ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności nie podaje metod identyfikacji karmelu (barwnika), z tego względu najpewniej, że ich nie ma. Substancje karmelowe powstają naturalnie w wyniku obróbki żywności w wysokich temperaturach, w jaki więc sposób miałoby być możliwe ustalenie czy wykryte substancje reakcji karmelizacji w pieczywie są wynikiem dodatku barwnika, dodatku składników poddanych obróbce termicznej (np. słodu prażonego) czy powstały już w trakcie wypieku??? Najwyraźniej IJHARS stosuje nieautoryzowane metody badawcze.
  • KP 12-07-2017, 09:50:
Kilka miesięcy temu pani Premier powołała na stanowisko Głównego Inspektora Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych dotychczasowego wojewódzkiego inspektora w Szczecinie. Jak to wytłumaczyć, że został nim najgorszy wojewódzki inspektor, który przyczynił się do obniżenia poziomu rangi Inspekcji. To na niego wpływało najwięcej skarg i co istotne że przedsiębiorcy mieli w większości rację, chociaż nie zawsze im to przyznawano, to jego decyzji administracyjnych było najwięcej uchylanych przez głównego jak i sądy administracyjne. Tym samym przynosił ogromne straty finansowe w firmach, które po latach wygrywały w NSA. To człowiek znany jako wyrzucony wcześniej przez ówczesnego wojewodę z wojewódzkiego inspektora PIH w Szczecinie za kompromitowanie tej instytucji, za stosowanie mobbingu, i nie tylko, wobec pracownic PIH. W odwołaniu wojewoda uzasadnił, że przynosi wstyd całej administracji. To człowiek, który razem z Krzystkiem i dyrektorem szczecińskiej Solidarności popierał PSL. Razem z Krzystkiem, szefem policji Gorgielem i innymi wyłudzili od miasta mieszkania. Mieszkanie Romaniukowi odebrał sąd prawomocnym wyrokiem . Jego mieszkanie jak i Krystka 118 metrów kwadratowych za 178,2 tyś zł wartości zapłacił tylko 31,2 tys. Resztę pieniędzy fikcyjnie przenieśli w dokumentach księgowych z innego budynku, który o ironio był mniejszej wartości niż jego. Między innymi za te przekręty Andrzeja Romaniuka z innymi wpływowymi ludźmi toczy się śledztwo w Szczecinie. Pod

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 661) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.