Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kontrole IJHARS: Kary dla producentów żywności na łączną kwotę 14 tys. zł

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 11-07-2017, 13:07
Kontrole IJHARS: Kary dla producentów żywności na łączną kwotę 14 tys. zł
fot. shutterstock

Kontrole przeprowadzone w I kwartale 2017 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość alkoholu, cukru, ekstraktu, tłuszczu, wody, soli i nadzienia, identyfikację surowca mięsnego, kwasowość) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Kontrole dotyczyły jakości handlowej: pieczywa „ciemnego” (m.in. razowego, pełnoziarnistego, wieloziarnistego, graham) oraz pieczywa z różnymi dodatkami smakowymi (np. nasionami, pestkami, suszonymi owocami i orzechami); kiełbas o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobnienia i grubości batonu; pierogów, pyz, krokietów, kartaczy oraz napojów spirytusowych, nalewek, drinków gotowych do spożycia.

Kontrola pieczywa obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości jego oznakowania. W przypadku podejrzenia zafałszowania dodatkowo pobrano próbki do badań laboratoryjnych w zakresie obecności karmelu. Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco: w zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii wyrobów garmażeryjnych 0 0,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). W przypadku przetworów mięsnych nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły niezgodnego z deklaracją smaku wyrobów garmażeryjnych.

Odsetek partii o niezgodnych z deklaracją i obowiązującymi przepisami parametrach fizykochemicznych wzrósł w przypadku napojów alkoholowych 0 1 1,8 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2012 r.), przetworów mięsnych 0 8,1 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2016 r.), wyrobów garmażeryjnych 0 2,2 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2015 r.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: obecności niedeklarowanych składników (np. surowców pochodzenia zwierzęcego, dodatków), zaniżonej zawartości mięsa oraz niezgodnej z deklaracją producenta zawartości tłuszczu, białka, soli i wody — w przypadku przetworów mięsnych;  niezgodnej z deklaracją producenta zawartości alkoholu etylowego oraz niezgodnej z przepisami zawartości cukru — w przypadku napojów alkoholowych;  zaniżonej zawartości nadzienia, obecności niedeklarowanego MOM-u i dodatków w przypadku wyrobów garmażeryjnych;  obecności karmelu (barwnika) w pieczywie innym niż słodowe w przypadku pieczywa.

Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych świadczy o błędach popełnionych podczas procesu produkcyjnego (np. nieprzestrzeganiu receptur, stosowaniu surowców o niewłaściwej jakości) lub o świadomym fałszowaniu wyrobów gotowych (np. obecność niezadeklarowanych lub niedozwolonych składników).

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • OP 13-07-2017, 12:16:
Rozporządzenie 231/2012 ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności nie podaje metod identyfikacji karmelu (barwnika), z tego względu najpewniej, że ich nie ma. Substancje karmelowe powstają naturalnie w wyniku obróbki żywności w wysokich temperaturach, w jaki więc sposób miałoby być możliwe ustalenie czy wykryte substancje reakcji karmelizacji w pieczywie są wynikiem dodatku barwnika, dodatku składników poddanych obróbce termicznej (np. słodu prażonego) czy powstały już w trakcie wypieku??? Najwyraźniej IJHARS stosuje nieautoryzowane metody badawcze.
  • KP 12-07-2017, 09:50:
Kilka miesięcy temu pani Premier powołała na stanowisko Głównego Inspektora Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych dotychczasowego wojewódzkiego inspektora w Szczecinie. Jak to wytłumaczyć, że został nim najgorszy wojewódzki inspektor, który przyczynił się do obniżenia poziomu rangi Inspekcji. To na niego wpływało najwięcej skarg i co istotne że przedsiębiorcy mieli w większości rację, chociaż nie zawsze im to przyznawano, to jego decyzji administracyjnych było najwięcej uchylanych przez głównego jak i sądy administracyjne. Tym samym przynosił ogromne straty finansowe w firmach, które po latach wygrywały w NSA. To człowiek znany jako wyrzucony wcześniej przez ówczesnego wojewodę z wojewódzkiego inspektora PIH w Szczecinie za kompromitowanie tej instytucji, za stosowanie mobbingu, i nie tylko, wobec pracownic PIH. W odwołaniu wojewoda uzasadnił, że przynosi wstyd całej administracji. To człowiek, który razem z Krzystkiem i dyrektorem szczecińskiej Solidarności popierał PSL. Razem z Krzystkiem, szefem policji Gorgielem i innymi wyłudzili od miasta mieszkania. Mieszkanie Romaniukowi odebrał sąd prawomocnym wyrokiem . Jego mieszkanie jak i Krystka 118 metrów kwadratowych za 178,2 tyś zł wartości zapłacił tylko 31,2 tys. Resztę pieniędzy fikcyjnie przenieśli w dokumentach księgowych z innego budynku, który o ironio był mniejszej wartości niż jego. Między innymi za te przekręty Andrzeja Romaniuka z innymi wpływowymi ludźmi toczy się śledztwo w Szczecinie. Pod

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH