Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Korea importuje połowę żywności i surowców do jej wyprodukowania

  • Autor: PB, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-02-2014, 10:27
Korea importuje połowę żywności i surowców do jej wyprodukowania
Karol Pęczak, radca Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasada RP w Seulu

Ocenia się, że na rynku koreańskim około połowa żywności i surowców do jej wyprodukowania pochodzi z importu – mówi Karol Pęczak, radca Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasada RP w Seulu. Jego zdaniem, polska żywność nie jest jeszcze w Korei powszechnie znana, ale ma opinię żywności o wysokiej jakości i walorach smakowych i zdrowotnych.

- Czynniki naturalne oraz demograficzne sprawiają, że Republika Korei nie jest samowystarczalna w produkcji żywności. Aż 70 proc. powierzchni kraju to teren górzysty, który nie sprzyja rozwojowi rolnictwa. Tereny uprawne zajmują zaledwie 16,6 proc. powierzchni Korei Południowej - w Polsce jest to prawie 40 proc. - mówi Karol Pęczak.

- Republika Korei od lat jest importerem netto artykułów rolno-spożywczych, a produkcja żywności w tym kraju opiera się w dużej mierze na surowcach importowanych. Ocenia się, że importowane surowce do produkcji łącznie z wyrobami gotowymi sprowadzanymi z zagranicy stanowią wartościowo około połowę żywności na rynku koreańskim - dodaje.

Jak ocenia, dane te wskazują, że pomimo ostrej konkurencji ze strony krajów azjatyckich, ale również krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, powiększający się rynek nadal jest w stanie zaabsorbować dodatkowy import, w tym również z Polski.

Zauważa, że od 2004 r. Polska odgrywa istotną rolę jako dostawca mięsa wieprzowego na rynek Korei Południowej. Od końca 2009 r. lokalny rynek otwarty jest również na mięso drobiowe. Wśród innych polskich produktów mających znaczące szanse na wzrost sprzedaży na rynku koreańskim są m.in. produkty przemysłu młynarskiego, tj. mąka pszenna i skrobia ziemniaczana, przetwory mleczne do wykorzystania przemysłowego (kazeina i kazeiniany, proszki serwatkowe, laktoza), a także koncentrat z aronii.

- Ze względu na szczególną specyfikę rynku produktów żywnościowych Korei Południowej, związaną z innym niż w Polsce modelem preferencji konsumentów i nawyków żywieniowych, zdaniem WPHI w Seulu większe szanse na eksport z Polski mają surowce i półprodukty niż wyroby gotowe, jednakże w przypadku wybranych grup wyrobów gotowych polscy eksporterzy mogą mieć szansę na zwiększenie sprzedaży do Korei. Wśród takich wyrobów znajdują się: produkty nabiałowe, w tym w szczególności sery, słodycze i wyroby cukiernicze oraz przetwory owocowe i warzywne - wymienia Karol Pęczak.

Dodaje, że polska żywność nie jest jeszcze w Korei powszechnie znana i rozpoznawana. - Wśród Koreańczyków, którzy znają polskie produkty żywnościowe, krąży jednak bardzo dobra opinia o ich wysokiej jakości i walorach smakowych i zdrowotnych - mówi radca Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasada RP w Seulu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 243) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH