Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kraje Afryki Subsaharyjskiej szansą dla polskiej żywności. Potencjał eksportu to kilkaset mln USD

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 26-04-2013, 14:41
Kraje Afryki Subsaharyjskiej szansą dla polskiej żywności. Potencjał eksportu to kilkaset mln USD
Sławomir Sonarski, były I sekretarz WPHI w Johannesburgu, obecnie doradca ds. rynków afrykańskich

Wśród rynków Afryki na uwagę zasługuje 15 krajów Afryki Subsaharyjskiej, zrzeszonych w ugrupowaniu regionalnym SADC, do którego należą między innymi: RPA, Tanzania, Kongo, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Angola, Mauritius. Potencjał eksportowy tych rynków dla produktów rolno-spożywczych z Polski wynosi 200-300 mln USD - ocenia Sławomir Sonarski, były I sekretarz WPHI w Johannesburgu, obecnie doradca ds. rynków afrykańskich.

Sławomir Sonarski, który pełnił funkcję I sekretarza WPHI w Johannesburgu w okresie marzec 2009-marzec 2013, zwraca uwagę, że najważniejszy udział w eksporcie do SADC ma Republika Południowej Afryki. Obecnie eksport z Polski do tego kraju (ogółem) wynosi około 600 mln USD, natomiast udział pozostałych krajów SADC jest wciąż niewielki. Całkowite obroty handlowe z państwami SADC nieznacznie przekraczają 1 mld USD.

- Import żywności ogółem przez RPA to ponad 5 mld USD rocznie, a prognozowana na ten rok konsumpcja to około 65 mld USD i będzie ona w najbliższych latach wciąż szybko rosła - podkreśla nasz rozmówca.

- Struktura konsumpcji rosnącej klasy średniej przypomina model europejski. W RPA wciąż mieszka kilka milionów potomków Włochów, Francuzów, Niemców i Brytyjczyków, którzy jadają podobnie jak w Europie. Dlatego, na ogół w supermarketach spotykamy wiele produktów podobnych do tych, które znamy z polskich sklepów. U nas asortyment jest jednak dużo większy a półki są dłuższe. W RPA oferta nie jest tak szeroka - dodaje.

Jak ocenia, potencjał eksportowy Polski do 15 państw SADC wynosi ponad 4 mld USD, ale jest to potencjał całościowy, nie tylko żywności. Zakładając, że udział eksportu żywności z Polski wynosi około 7-8 proc. to potencjał eksportu produktów spożywczych wyniósłby 200-300 mln USD.

- Udział żywności w eksporcie do RPA i pozostałych krajów SADC jest jeszcze mały, ale polscy producenci zaczęli już odkrywać potencjał tych rynków, a Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Johannesburgu zabiega o intensyfikację tego procesu. RPA odwiedziło w okresie ubiegłego roku kilka misji polskich producentów, które zakończyły się sukcesem. Na niektórych spotkaniach biznesowych zawierane były kontrakty z przedstawicielami lokalnych sieci sprzedaży i dystrybutorów. RPA to kraj, gdzie można nawiązać stosunkowo szybko współpracę. Ważne, by mieć dobrą, konkurencyjną ofertę. A polska żywność jest atrakcyjna dla konsumentów RPA - mówi Sławomir Sonarski.

Jego zdaniem, tradycyjne sposoby na zintensyfikowanie eksportu z Polski do Afryki już nie wystarczą. 

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH