Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Krajom rozwijającym się grozi plaga otyłości

  • Autor: PAP
  • Data: 03-01-2014, 20:04

Liczba ludzi z nadwagą i otyłych w krajach rozwijających się wzrosła prawie czterokrotnie od 1980 r. i wynosi obecnie około miliarda - alarmuje w piątek brytyjski think tank ODI. Grozi to epidemią zachorowań m.in. na choroby serca i cukrzycę.

Osoby cierpiące na nadwagę i otyłość to te, u których wskaźnik masy ciała (BMI, współczynnik otrzymywany po podzieleniu masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach) jest wyższy niż 25. Przyjmuje się, że prawidłowa wartość tego wskaźnika powinna zawierać się w przedziale 18,5-24,99.

Obecnie szacuje się, że w krajach rozwijających się mieszka ok. 904 mln osób z BMI powyżej 25. To ponad 3,6 razy więcej niż w 1980 roku, gdy było ich 250 mln. Najwięcej przybyło ich w tych krajach, w których rosną dochody mieszkańców, np. w Egipcie, Chinach czy Meksyku - wynika z raportu "Future Diets" think tanku Overseas Development Institute.

W skali światowej odsetek osób dorosłych z BMI wyższym niż 25 wzrósł w latach 1980-2008 z 23 proc. do 34 proc. W tym czasie ludność świata prawie się podwoiła i wynosi obecnie ok. 7,1 mld (dane CIA z lipca 2013).

W krajach rozwiniętych mieszka ok. 557 mln osób z nadwagą i otyłych.

W północnej Afryce, Ameryce Łacińskiej i na Bliskim Wschodzie odsetek osób grubych wzrósł dramatycznie, do poziomu porównywalnego z Europą (58 proc.). Ameryka Północna jest niezmiennie kontynentem o najwyższym odsetku (70 proc.), ale za nią plasuje się m.in. region południowo-wschodniej Azji i Pacyfiku (63 proc.).

Największy wzrost liczby osób cierpiących na nadwagę i otyłość zanotowano w krajach południowo-wschodniej Azji, gdzie w badanym okresie odsetek ten wzrósł z 7 do 22 proc.

Główne powody epidemii otyłości to zmieniające się nawyki żywieniowe i odchodzenie od produktów zbożowych i pełnoziarnistych na rzecz m.in. produktów odzwierzęcych oraz bogatych w tłuszcze i cukry.

"Ludzie dysponujący większymi dochodami mogą wybierać, co chcą jeść. Na zmianę diety mają wpływ zmiany stylu życia, coraz większa dostępność produktów wysoko przetworzonych, oddziaływanie reklamy i mediów" - tłumaczy jeden z autorów raportu Steve Wiggins.

Przestrzega on, że zmiana nawyków żywieniowych na niezdrowe zwiększa ryzyko zachorowań na choroby układu krwionośnego, cukrzycę i niektóre choroby nowotworowe.

Najwięcej cukru konsumują mieszkańcy USA, Belgii, Holandii, Nowej Zelandii, Kostaryki oraz Meksyku.

Na smutny paradoks zakrawa fakt, że w czasie gdy przybywa osób walczących ze zbędnymi kilogramami, niedożywienie pozostaje zmorą setek milionów ludzi w biednych krajach, także dzieci - zauważają autorzy raportu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 864) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.