Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kryzys żywnościowy może być szansą na globalną reformę rolnictwa

  • Autor: onet.pl / Financial Times
  • Data: 30-04-2008, 14:40

Z dwóch kryzysów trapiących światową gospodarkę - krachu finansowego i szalejących cen żywności - ten drugi jest dużo bardziej niepokojący. W wielu krajach rozwijających się najbiedniejsza jedna czwarta populacji wydaje trzy czwarte swoich dochodów na jedzenie. W nieunikniony sposób wysokie ceny grożą w najlepszym wypadku niepokojami społecznymi, a w najgorszym klęską głodu.

Ostatni skok cen dotyczy niemal wszystkich znaczących artykułów żywnościowych i pasz. Wzrost ten jednak jest elementem szerszego zjawiska, jakim jest zwyżka cen surowców. Potężne siły łączą ceny energii, surowców przemysłowych i pasz. Siły te to między innymi szybki wzrost gospodarczy świata rozwijającego się, ograniczenia w światowych dostawach energii, słabość amerykańskiego dolara i globalna presja inflacyjna.

A jednak element żywnościowy ma tu wyjątkowe znaczenie. Jak wskazuje w niedawnej analizie HSBC, wraz ze wzrostem cen ryżu i pszenicy, zamieszki na ulicach Filipin, Egiptu i Haiti, oraz decyzje Indii, Wietnamu, Kambodży oraz Chin o ograniczeniu eksportu ryżu, powodują, że żywność staje się jeszcze bardziej gorącą kwestią niż normalnie.

Dlaczego więc ceny żywności rosną tak mocno? Czy te wzrosty się utrzymają? Jakie działania należałoby w związku z tym podjąć? Po stronie popytowej znaczący wzrost dochodów na głowę mieszkańca w Chinach, Indiach i innych krajach rozwijających się zwiększa popyt na żywność, w szczególności na mięso i inne produkty zwierzęce. Ta zmiana w sposobie wykorzystania ziemi ograniczyła podaż zbóż dostępnych dla ludzkiej konsumpcji.

Co więcej, rośnie produkcja subsydiowanych biopaliw, pobudzana dodatkowo przez szalejące ceny ropy. To zaś zwiększa popyt na kukurydzę, olej rzepakowy i inne zboże oraz oleje jadalne, które można wykorzystać w przemyśle innym niż żywnościowy. Ostatnia Światowa Perspektywa Ekonomiczna Międzynarodowego Funduszu Walutowego zauważa, że "choć biopaliwa wciąż stanowią jedynie 1,5 procent globalnej podaży paliw płynnych, w latach 2006-07 przypadała na nie niemal połowa wzrostu konsumpcji głównych upraw żywnościowych, przede wszystkim za sprawą etanolu produkowanego z kukurydzy w USA".

Jednocześnie zagregowana produkcja kukurydzy, ryżu i soi utrzymywała się w latach 2006 i 2007 na niezmienionym poziomie. Po części było to wynikiem suszy. Równie ważne były jednak wyższe ceny ropy, gdyż współczesne rolnictwo jest bardzo energochłonne. Ponieważ podaż rosła słabo, a popyt dynamicznie, zapasy zbóż spadły do poziomu najniższego od początku lat 80. Spadek zapasów podkopał tradycyjne przekonanie, że gdyby nie spekulanci windujący w górę ceny, zapasy by rosły, a nie spadały, gdyby ceny pozostawały powyżej poziomu rynkowego.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH