Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Łańcuch logistyczny na przykładzie burgera

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 26-05-2017, 17:50
Łańcuch logistyczny na przykładzie burgera
fot.PTWP

Już 28 maja będziemy obchodzić Światowy Dzień Burgera - dania, które cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Pierwszego burgera przyrządzono już w 1838 roku, w jednej z amerykańskich restauracji. Firma logistyczna Quick Service Logistics Polska oraz sieć restauracji Bobby Burger, na przykładzie swojego najpopularniejszego burgera, postanowiły pokazać ten proces – od skompletowania poszczególnych produktów, poprzez ich transport, aż do momentu podania gotowego dania.

Logistyka żywności opiera się na kilku zasadach, których należy przestrzegać: wysoka jakość i świeżość produktów, przestrzeganie procedur bezpieczeństwa, szybkie usługi magazynowania i transportu.
To dzięki nim klienci obsługiwani przez operatora logistycznego mogą skupić się na swoich kluczowych celach i działaniach biznesowych. Jak wygląda zatem model współpracy pomiędzy QSL a Bobby Burger? Zobaczmy na przykładzie najpopularniejszego dania sieci czyli burgera Cheese Bacon.

Od producentów do magazynów

Każda restauracja wchodząca w skład sieci 35 lokali Bobby Burger składa zamówienia na potrzebne jej produkty według swojego zapotrzebowania, korzystając ze wsparcia operatora logistycznego – firmy QSL Polska, który kupuje, magazynuje i rozwozi produkty po całej Polsce. Droga rozpoczyna się skompletowaniem zamówienia dla restauracji, czyli odbiorem składników wchodzących w skład burgera, od poszczególnych producentów. Następnie wszystkie składniki magazynowane są przez ściśle określony czas i w odpowiednich temperaturach ustalonych przez producentów w dwóch centrach logistycznych QSL Polska, mieszczących się w Błoniu oraz Sosnowcu, a także jednym z centrów przeładunkowych firmy znajdującym się we Wrocławiu.

Z magazynów do restauracji

Następnie, trzy razy w tygodniu, produkty przewożone są do poszczególnych restauracji na terenie całej Polski. Całe zamówienie dostarczane jest w jednej dostawie, co pozwala zmniejszyć koszty nie tylko po stronie klienta, ale także logistyka. W skład floty QSL, która dowozi towar do lokali Bobby Burger wchodzą zarówno małe, miejskie samochody dostawcze, jak i wielkie, 33-paletowe, przystosowane do przewozu typu multi- temperature (czyli w komorach z różną temperaturą – „pokojową” oraz poniżej zera). Temperatury są kontrolowane, poprzez system elektroniczny, przez kierowcę i dyspozytora, co zapewnia bezpieczeństwo i świeżość transportowanych produktów.

Przygotowanie i podanie

Po dostarczeniu zamówienia, którego przyjęcie w restauracji trwa maksymalnie do 45 minut, produkty przechowywane są w warunkach zgodnych ze standardami HACCP, kontrolowanych przez pracowników restauracji Bobby Burger dwa razy dziennie. Po zamówieniu przez nas burgera załoga restauracji przygotuje go dla nas na miejscu - sosy tworzone są codziennie ze świeżych składników, warzywa są krojone, burger smażony a bułka przyrumieniana zaraz przed podaniem.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 039) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH