Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Łańcuch logistyczny na przykładzie burgera

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 26-05-2017, 17:50
Łańcuch logistyczny na przykładzie burgera
fot.PTWP

Już 28 maja będziemy obchodzić Światowy Dzień Burgera - dania, które cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Pierwszego burgera przyrządzono już w 1838 roku, w jednej z amerykańskich restauracji. Firma logistyczna Quick Service Logistics Polska oraz sieć restauracji Bobby Burger, na przykładzie swojego najpopularniejszego burgera, postanowiły pokazać ten proces – od skompletowania poszczególnych produktów, poprzez ich transport, aż do momentu podania gotowego dania.

Logistyka żywności opiera się na kilku zasadach, których należy przestrzegać: wysoka jakość i świeżość produktów, przestrzeganie procedur bezpieczeństwa, szybkie usługi magazynowania i transportu.
To dzięki nim klienci obsługiwani przez operatora logistycznego mogą skupić się na swoich kluczowych celach i działaniach biznesowych. Jak wygląda zatem model współpracy pomiędzy QSL a Bobby Burger? Zobaczmy na przykładzie najpopularniejszego dania sieci czyli burgera Cheese Bacon.

Od producentów do magazynów

Każda restauracja wchodząca w skład sieci 35 lokali Bobby Burger składa zamówienia na potrzebne jej produkty według swojego zapotrzebowania, korzystając ze wsparcia operatora logistycznego – firmy QSL Polska, który kupuje, magazynuje i rozwozi produkty po całej Polsce. Droga rozpoczyna się skompletowaniem zamówienia dla restauracji, czyli odbiorem składników wchodzących w skład burgera, od poszczególnych producentów. Następnie wszystkie składniki magazynowane są przez ściśle określony czas i w odpowiednich temperaturach ustalonych przez producentów w dwóch centrach logistycznych QSL Polska, mieszczących się w Błoniu oraz Sosnowcu, a także jednym z centrów przeładunkowych firmy znajdującym się we Wrocławiu.

Z magazynów do restauracji

Następnie, trzy razy w tygodniu, produkty przewożone są do poszczególnych restauracji na terenie całej Polski. Całe zamówienie dostarczane jest w jednej dostawie, co pozwala zmniejszyć koszty nie tylko po stronie klienta, ale także logistyka. W skład floty QSL, która dowozi towar do lokali Bobby Burger wchodzą zarówno małe, miejskie samochody dostawcze, jak i wielkie, 33-paletowe, przystosowane do przewozu typu multi- temperature (czyli w komorach z różną temperaturą – „pokojową” oraz poniżej zera). Temperatury są kontrolowane, poprzez system elektroniczny, przez kierowcę i dyspozytora, co zapewnia bezpieczeństwo i świeżość transportowanych produktów.

Przygotowanie i podanie

Po dostarczeniu zamówienia, którego przyjęcie w restauracji trwa maksymalnie do 45 minut, produkty przechowywane są w warunkach zgodnych ze standardami HACCP, kontrolowanych przez pracowników restauracji Bobby Burger dwa razy dziennie. Po zamówieniu przez nas burgera załoga restauracji przygotuje go dla nas na miejscu - sosy tworzone są codziennie ze świeżych składników, warzywa są krojone, burger smażony a bułka przyrumieniana zaraz przed podaniem.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • berek 08-07-2017, 01:11:
Dlaczego usuwacie Państwo komentarze do tekstów???

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH