Łódź: Do rodzin trafią podręczniki o zdrowym żywieniu dzieci

Dwa podręczniki poświęcone zdrowemu żywieniu rodziny i małych dzieci trafią bezpłatnie do mieszkańców Łodzi na początku nowego roku szkolnego. Łódzki magistrat przygotował je w ramach programu profilaktyki chorób wątroby, dofinansowanego z funduszy unijnych.
"Na działania w ramach programu +Łódź kontra choroby wątroby+ finansowanego z funduszy norweskich, który zainicjowaliśmy w kwietniu ubiegłego roku, uzyskaliśmy 2,6 mln zł. Do tej pory zrealizowaliśmy za nie wiele projektów, które - mam nadzieję - wpłyną na zmianę stylu życia łodzian. Na dwa wydawnictwa skierowane do rodziców dzieci w wieku żłobkowym i starszych przeznaczyliśmy ok. 100 tys. zł" - podkreślił wiceprezydent Łodzi Krzysztof Piątkowski.
Przewodniczący Komisji Ochrony Zdrowia w łódzkiej radzie miejskiej Adam Wieczorek dodał, że książki zostały wydane w 45 tys. egzemplarzy.
"Mamy nadzieję, że rodzice skorzystają z tych opracowań, szczególnie, że powstały one w Łodzi i zostały opracowane przez Miejski Zespół Żłobków. Na początku roku szkolnego rodzice będą mogli odbierać te pozycje w placówkach oświatowych. Wydaliśmy także grę edukacyjną poświęconą zdrowemu odżywianiu i stylowi życia" - zaznaczył.
Zdaniem dyrektor Miejskiego Żłobka nr 21 Hanny Mazur, ponad 200-stronicowy podręcznik "Wspólnie z dziećmi" jest pozycją szczególnie cenną ze względu na grono ekspertów, które przy niej pracowało.
"Współautorami są pracownicy łódzkich żłobków, czyli kucharze, intendenci i dietetycy. Część teoretyczną opracowała dr Elżbieta Trafalska, kierownik Zakładu Higieny Żywienia i Epidemiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wydawnictwo stanowi podsumowanie naszego wewnętrznego programu doskonalenia zawodowego prowadzonego od roku 2012; jego celem była poprawa żywienia dzieci w żłobkach" - wyjaśniła.
W części teoretycznej przedstawione zostały m.in. zasady racjonalnego żywienia najmłodszych. Rodzice dowiedzą się z niej także, jakie są związki między nauką jedzenia a rozwojem mowy, jak dbać o pierwsze zęby oraz jakie są zasady planowania żywienia dzieci w żłobkach.
Część praktyczna zawiera konkretne przykłady jadłospisów realizowanych w żłobkach w zależności od pory roku i wskazówki, w jaki sposób powinny być one uzupełniane w czasie pobytu dziecka w domu. Rodzice znajdą w niej też przepisy kulinarne dostosowane do potrzeb kilkulatków.
Druga pozycja "W poszukiwaniu właściwej drogi do zdrowia" to porady żywieniowe dla całej rodziny, uzupełnione o przepisy na zdrowe potrawy.
W ramach projektu "Łódź kontra choroby wątroby" finansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2009-2014 oraz budżetu państwa w ramach Programu "Ograniczanie społecznych nierówności w zdrowiu" zorganizowano w Łodzi m.in. spotkania edukacyjne dotyczące czynników zwiększających ryzyko przewlekłych niezakaźnych chorób wątroby, badania diagnostyczne dla osób z otyłością i nadwagą, konsultacje lekarza i dietetyka oraz program pomocy psychologicznej dla osób walczących z nadwagą.
Częścią programu były też rajdy rowerowe, wycieczki piesze, zajęcia nordic walking, warsztaty taneczne i ćwiczenia z instruktorem w łódzkich parkach. Specjalne działania edukacyjne, m.in. przedstawienia teatralne oraz warsztaty plastyczne i kulinarne skierowano do dzieci młodszych, dla młodzieży zorganizowano warsztaty z dietetykiem i psychologiem.


KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!