REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

LOIiWA: Opracowujemy receptury żywności nisko przetworzonej i bez konserwantów

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-09-2016, 11:12

- Nasza oferta skierowana jest do całego sektora rolno-spożywczego. Naszym głównym celem jest transfer pomocy publicznej na rzecz przedsiębiorstw z sektora MŚP, stąd też to te firmy mają najkorzystniejsze warunki współpracy z naszym ośrodkiem. Nie oznacza to jednak, że nie współpracujemy z gigantami - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Wojciech Szefner, dyrektor LOIiWA.

REKLAMA

Jak mówi Szefner, LOIiWA, pomimo swojej krótkiej działalności, osiągnęła już znaczne sukcesy w dziedzinie projektowania i wdrażania innowacyjnych przedsięwzięć w sektorze rolno-spożywczym.

- Na potrzeby klientów, jako jedyni w Polsce, przeprowadzamy badania zafałszowania semoliny na poziomie wykrywalności od 3 proc. zafałszowania. Stosujemy również innowacyjne metody standaryzacji produkcji wyrobów mięsnych na etapie obróbki surowca oraz innowacyjną metodę fermentacji octowej - dodaje.

W roku 2015 Ośrodek w ramach prowadzonych projektów badawczych opracował siedem zgłoszeń patentowych i wzorów użytkowych innowacyjnych produktów spożywczych.

- Były to m.in. dżemy, pieczywo, sery i wyroby mięsne, które zostały wdrożone w przedsiębiorstwach MŚP województwa lubuskiego. Większość z nich znajduje się w ciągłej sprzedaży. W tym samym roku we współpracy z Ośrodkiem opracowano objętą zgłoszeniem patentowym innowacyjną technologię warzenia podpiwka w warunkach produkcyjnych i zastosowania go w recepturze pieczywa jako dodatku polepszającego jego cechy aromatyczne, odporność na czerstwienie, walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne - dodaje.

Jak dodaje Szefner, Ośrodek zajmuje się także opracowywaniem receptur produktów o znamionach żywności funkcjonalnej. W 2015 i 2016 roku podpisano cztery umowy licencyjne. Trzy z nich dotyczą odsprzedaży receptur nowych i innowacyjnych makaronów z wsadem warzywnym na rzecz Zakładu Produkcji Makaronów Sulma Sp. z o.o., a jedna sprzedaży receptury chleba pomidorowego na rzecz firmy Leks Sp. z o.o.

- W chwili obecnej Ośrodek skupia się na projektach dotyczących wprowadzenia na rynek żywności nisko przetworzonej, bez konserwantów i sztucznych barwinków o znamionach żywności funkcjonalnej. W portfolio Ośrodka znajduje się kilkanaście nowych receptur produktów, m.in. sorbety, kluski, musy, pieczywo, piwo, napoje serwatkowe, wyroby mięsne i wiele innych, których nie ma obecnie na rynku – trwają rozmowy z przedsiębiorstwami zainteresowanymi zakupem licencji - dodaje dyrektor ośrodka.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH