Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

LOIiWA: Zgłaszamy patenty innowacyjnych produktów spożywczych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-08-2016, 13:29
LOIiWA: Zgłaszamy patenty innowacyjnych produktów spożywczych
fot. LOIiWA

- W roku 2015 Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w ramach prowadzonych projektów badawczych opracował siedem zgłoszeń patentowych/wzorów użytkowych innowacyjnych produktów spożywczych (dżemy, pieczywo, sery, wyroby mięsne), które zostały wdrożone w przedsiębiorstwach MŚP woj. lubuskiego. Większość z nich znajduje się w ciągłej sprzedaży - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Wojciech Szefner, dyrektor LOIiWA.

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o. to uczelniana spółka celowa, której właścicielem jest Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie.

Jak mówi Wojciech Szefner, oferta Ośrodka skierowana jest do całego sektora rolno-spożywczego.

- Współpracujemy zarówno z dużymi, jak i mniejszymi firmami.  Naszym głównym celem jest transfer pomocy publicznej na rzecz przedsiębiorstw z sektora MŚP. Dlatego to właśnie te firmy mają najkorzystniejsze warunki współpracy z naszym ośrodkiem. Nie oznacza to jednak, że nie współpracujemy z gigantami. Wręcz przeciwnie, Ośrodek może pochwalić się także współpracą z wiodącymi, dużymi producentami na rynku - dodaje.

Istotnym elementem działalności LOIiWA jest opracowywanie i sprzedawanie licencji na wytwarzanie innowacyjnej żywności.

- Pomimo swojej krótkiej działalności, osiągnęliśmy już znaczne sukcesy w dziedzinie projektowania i wdrażania innowacyjnych przedsięwzięć w sektorze rolno-spożywczym. Na potrzeby klientów, jako jedyni w Polsce, przeprowadzamy badania zafałszowania semoliny na poziomie wykrywalności od 3 proc. zafałszowania. Stosujemy również innowacyjne metody standaryzacji produkcji wyrobów mięsnych na etapie obróbki surowca oraz innowacyjną metodę fermentacji octowej - mówi Szefner.

W 2015 roku we współpracy z Ośrodkiem opracowano, objętą zgłoszeniem patentowym, innowacyjną technologię warzenia podpiwka w warunkach produkcyjnych i zastosowania go w recepturze pieczywa jako dodatku polepszającego jego cechy aromatyczne, odporność na czerstwienie, walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne.

- Ośrodek zajmuje się także opracowywaniem receptur produktów o znamionach żywności funkcjonalnej, a wyniki wyżej opisanych prac odzwierciedlają podpisane w 2015 i 2016 roku cztery umowy licencyjne. Trzy z nich dotyczą odsprzedaży receptur nowych i innowacyjnych makaronów z wsadem warzywnym na rzecz Zakładu Produkcji Makaronów Sulma Sp. z o.o., a jedna sprzedaży receptury chleba pomidorowego na rzecz firmy Leks Sp. z o.o. - dodaje Szefner.

Obecnie Ośrodek skupia się na projektach dotyczących wprowadzenia na rynek żywności niskoprzetworzonej, bez konserwantów i sztucznych barwinków o znamionach żywności funkcjonalnej.

- W porfolio Ośrodka znajduje się kilkanaście nowych receptur produktów, m.in. sorbety, kluski, musy, pieczywo, piwo, napoje serwatkowe, wyroby mięsne i wiele innych, których nie ma obecnie na rynku. trwają rozmowy z przedsiębiorstwami zainteresowanymi zakupem licencji - dodaje dyrektor LOIiWA.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 824) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.