Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Lubuskie: Wydano publikację o tradycyjnej kuchni regionu

Ser kozi zamkowy, szynka indycza, babka ucierana, miodowa musztarda z dyni, śliwa w occie - opisy tych i wielu innych specjałów znalazły się w publikacji pt. „Tradycyjna Kuchnia Regionu Lubuskiego” przygotowanej przez urząd marszałkowski województwa lubuskiego.


Autor: PAP
Data: 04-02-2019, 13:59

Prezentacja publikacji odbyła się w poniedziałek w Zielonej Górze. Podczas konferencji była też mowa o zasadach wpisywania produktów spożywczych na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.

Wicemarszałek województwa lubuskiego Stanisław Tomczyszyn poinformował, że na istniejącą od 10 lat krajową listę wpisano już blisko 1800 produktów z całej Polski. Przypomniał, że ma ona na celu zidentyfikowanie tradycyjnej, polskiej żywności, a co za tym idzie zwiększenie zainteresowania tą żywnością wśród konsumentów.

"Lista ma służyć jako przewodnik po regionalnej kuchni i być źródłem informacji na temat tradycji, sposobu wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich specjałów. Producenci z naszego regionu zarejestrowali 78 produktów. Najwięcej produktów, bo aż 16, w kategorii mięso, 14 w kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe, 12 w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze, a w pozostałych kategoriach jest tych produktów 36" - powiedział Tomczyszyn.

W publikacji znajdują się opisy produktów regionalnych i tradycyjnych opracowane przez ich producentów. Produkty zostały podzielone na 10 kategorii.

"Publikacja ma charakter otwarty, jest jeszcze dużo miejsca na kolejne produkty. Zamierzamy ją aktualizować" - powiedział dyr. Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Arkadiusz Dąbrowski.

Wydawnictwo ma formę segregatora, jest darmowe, a jego nakład będzie dostosowywany do zapotrzebowania poprzez kolejne dodruki.

Na wpis na Listę Produktów Tradycyjnych czekają obecnie następne specjały lubuskich producentów. To chleb żytni zgłoszony przez Magdalenę Świderską z Gospodarstwa Malinówka; przepis na niego pochodzi z Wołynia. Drugim jest długo dojrzewająca kiełbasa z dziczyzny wytarzana przez Mirosława Deca prowadzącego Gościniec u Deców we wsi Karszyn. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

kuchnia polska RSS ALERT    /    Lubuskie RSS ALERT    /    Zielona Góra RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.201.121.213
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.