REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ma powstać Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej

  • Autor: PAP
  • Data: 17-02-2013, 11:24

Podjęto starania w celu utworzenia w woj. pomorskim Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Inicjatorami powołania organizacji są urząd marszałkowski województwa pomorskiego i Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.

REKLAMA

Dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) w Gdańsku, Aleksander Mach powiedział PAP, że celem organizacji będzie wsparcie producentów żywności naturalnej, tradycyjnej i produkowanej w ramach systemów jakości.

Przyznał, że rozmowy na ten temat trwają od kilku lat a obecne starania to już druga próba utworzenia izby. Do jej powołania potrzeba co najmniej 50 producentów. Idea utworzenia izby jest propagowana podczas szkoleń nt. produkcji i sprzedaży spożywczych produktów lokalnych i regionalnych. W szkoleniach organizowanych w każdym z szesnastu powiatów regionu łącznie ma uczestniczyć ponad 300 osób z woj. pomorskiego.

Mach uważa, że "zawiązanie izby, która skupiałaby wszystkich producentów żywności naturalnej i tradycyjnej mogłoby pomóc w rozwiązaniu wielu problemów, których nie jest w stanie załatwić pojedynczy producent". "Trzeba wzmocnić tych producentów w ich działaniach, pomóc im stworzyć Izbę Rolniczą, bo to pomoże tym ludziom formułować postulaty, które mogą składać np. do ministerstwa" - wyjaśnił.

"Dziś głosy pojedynczych, malutkich gospodarstw tak naprawdę nic nie znaczą, a należąc do Izby mogliby uczestniczyć w przygotowywaniu konkretnych ustaw, bo ich postulaty mogłyby być poważniej traktowane" - dodał. Jego zdaniem utworzenie niezależnego samorządu gospodarczego zrzeszającego producentów mogłoby dać też możliwość zdobywania wsparcia finansowego z Unii Europejskiej na rzecz sektora drobnej wytwórczości i przedsiębiorczości.

Mach ocenił, że na rynku jest miejsce dla lokalnych produktów, bo "ludzie są coraz bardziej zainteresowani zdrową żywnością, jest moda na zdrowie, omijanie chemii, dobre nawyki żywieniowe".

PODR w Gdańsku szacuje, że w województwie jest ok. 800 producentów żywności lokalnej i tradycyjnej. Działa też ok. 600 gospodarstw ekologicznych. Ocenia się, że zwiększa się zainteresowanie rolników przejściem na ekologiczny sposób prowadzenia gospodarstwa.

Edyta Klasa z urzędu marszałkowskiego poinformowała PAP, że dzięki powołaniu Izby możliwe byłoby utworzenie w Gdańsku stałego punktu sprzedaży żywności lokalnej. Rozważane jest utworzenie takiego punktu w Garnizonie Kultury, czyli w kompleksie powstającym na terenie b. jednostki wojskowej przy ul. Słowackiego we Wrzeszczu. Nie ma wątpliwości, że Izba przyczyniłaby się do komercjalizacji tej żywności.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH