REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Maleje powierzchnia upraw rolnych w woj. śląskim

  • Autor: PAP
  • Data: 09-01-2013, 14:23

Według ostatnich badań, w stosunku do 2002 r. zmniejszyła się ona prawie o 17 proc. Specjaliści wskazują, że to tendencja ogólnokrajowa; w regionie jednak - inaczej niż w całym kraju - wzrasta powierzchnia odłogów.

REKLAMA

Według ostatnich danych z Powszechnego Spisu Rolnego 2010, w całym woj. śląskim działa 163,3 tys. gospodarstw rolnych, z czego 163,1 tys. (99,9 proc.) to gospodarstwa indywidualne.

Dane te przetwarzają i wykorzystują specjaliści Zakładu Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Ma to związek z planowanym - w ok. dwuletniej perspektywie - przygotowaniem programu strategicznego dla rolnictwa i obszarów wiejskich woj. śląskiego. Wcześniej ma powstać poświęcony tym kwestiom ogólniejszy dokument.

Jak mówił podczas ostatniego Forum Sołtysów w Katowicach dr inż. Wojciech Sroka z krakowskiej uczelni, ogólna powierzchnia gruntów należących do gospodarstw rolnych w 2010 r. wynosiła 551,3 tys. ha, co daje 44,7 proc. powierzchni województwa. W 2002 r. było to 635 tys. ha.

Powierzchnia użytków rolnych w ogólnej powierzchni gruntów gospodarstw w ostatnim badaniu wyniosła 451,7 tys. ha, co oznacza spadek w stosunku do 2002 r. o ok. 17 proc. (z 543,8 tys. ha). "To tendencja ogólnokrajowa. Praktycznie we wszystkich województwach ta powierzchnia się zmniejsza" - zaznaczył dr Sroka.

Zwiększyła się w obrębie gospodarstw rolnych powierzchnia lasów i gruntów leśnych - z 45,4 tys. ha do 55,1 tys. ha. "To pożądany kierunek, pod warunkiem, że zalesienia są kontrolowane. () Nasadzenia powinny następować w odpowiednich miejscach" - skomentował ekspert.

W strukturze użytków rolnych w 2002 r. ok. 65,4 proc. stanowiły zasiewy, 28,3 proc. łąki i pastwiska, 5,1 proc. ugory, a 1,2 proc. - tzw. grunty pozostałe. W 2010 r. udział zasiewów w ogólnej powierzchni spadł do 60,9 proc., łąk i pastwisk - do 19,9 proc., ugorów do 3,6 proc., a gruntów pozostałych - wzrósł do 14,8 proc.

"Grunty pozostałe to nic innego, jak grunty, które nie są w dobrej kulturze rolnej, czyli - inaczej mówiąc - grunty odłogowane, porzucone. Te prawie 15 proc. to odsetek oficjalny, w rzeczywistości jest ich pewnie więcej" - zaznaczył dr Sroka. Dodał, że w skali kraju udział odłogów w ostatnim badaniu wyniósł 6,3 proc. (11,1 proc. w 2002 r.)

W regionie nastąpił też spadek pogłowia zwierząt. Ilość bydła w latach 2002-2010 spadła ze 149,3 do 128,5 tys. sztuk, trzody chlewnej z 426,5 do 350,3 tys. sztuk, owiec z 22,5 do 14,6 tys. sztuk, a koni z 9,2 do 8,7 tys. sztuk.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH