Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Małopolska promowała swoje wyroby regionalne

  • Autor: PAP
  • Data: 27-11-2012, 14:45

Dziesięć małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej było promowanych podczas kampanii "Zasmakuj w Małopolsce", która trwała przez prawie pół roku w tym województwie.

"Chcieliśmy zwrócić uwagę na produkty wysokiej jakości i to się udało. O ile ludzie powszechnie znają takie sery, jak bryndza i oscypek, to już o susce sechlońskiej czy karpiu zatorskim mało kto słyszał poza obszarem ich wytwarzania" - oceniła Grażyna Poloczek z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, który na zlecenie Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego realizował kampanię promocyjną.

Podczas 20 imprez plenerowych w całym województwie mieszkańcy i turyści mieli okazję posmakowania dziesięciu małopolskich rarytasów, które posiadają unijne certyfikaty: Chroniona Nazwa Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne. Informowano też o prowadzonej przez Unię Europejską polityce jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.

Od końca kwietnia do końca października małopolskie produkty regionalne były promowane podczas cyklu lokalnych imprez w: Racławicach, Łącku, Krakowie, Leśnicy, Zatorze, Pleśnej, Radziemicach, Zakopanem, Oleśnie, Porąbce Uszewskiej, Pobiedniku, Czernichowie, Zakliczynie, Charsznicy, Regietowie, Iwkowej, Zawoi, Trzyciążu oraz Proszowicach.

Przedstawiciele MODR przypominają, że Małopolska jest niekwestionowanym w Polsce liderem produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami.

Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska, czyli miękki ser z mleka owczego. Jako następny zarejestrowano oscypek z mleka owczego.

Certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia objęte są produkty z Małopolski: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego) oraz karp zatorski. Chroniona Nazwa Pochodzenia jest kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie. Nazwa tego miejsca lub regionu zastrzeżona jest dla konkretnego produktu.

Chronione Oznaczenie Geograficzne przysługuje małopolskim produktom: jabłku łąckiemu, susce sechlońskiej (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chlebowi prądnickiemu, obwarzankowi krakowskiemu, kiełbasie lisieckiej, fasoli "Piękny Jaś", a od początku października tego roku - jagnięcinie podhalańskiej. Chronione Oznaczenie Geograficzne jest też kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie, ale związek produktu z regionem nie musi być już tak ścisły, jak w wypadku produktu z Chronioną Nazwą Pochodzenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH