Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Manager Marel: Zakłady mięsne nieustannie inwestują w maszyny

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-10-2013, 12:38
Manager Marel: Zakłady mięsne nieustannie inwestują w maszyny

Wykorzystując ogromne doświadczenie z branży drobiarskiej linii rozbiorowych Stork udało się nam stworzyć rozwiązanie które podnosi wydajność średnio o 30 proc. tylko dzięki temu, że pracownicy na linii otrzymują surowiec do obróbki w sposób optymalny - wskazuje Piotr Halemba, Sales Manager firmy Marel.

- Mówi się, że producenci maszyn konkurują ze sobą przede wszystkim posiadanym know-how i innowacyjnością. Jakie innowacyjne rozwiązania wdraża Marel w swoich maszynach?

- Niewątpliwie nowością na rynku, którą zaprezentowaliśmy w tym roku na Targach IFFA, jest rozbiór przodków wieprzowych na wisząco - Deboflex. Wykorzystując ogromne doświadczenie z branży drobiarskiej linii rozbiorowych Stork udało się nam stworzyć rozwiązanie które podnosi wydajność średnio o 30 proc. tylko dzięki temu, że pracownicy na linii otrzymują surowiec do obróbki w sposób optymalny. Dużą elastyczność linii zapewnia podwieszany system transportu przodków, które mogą być transportowane w dowolne miejsce w zakładzie. Wykorzystanie grawitacji oraz przypisanie stanowiskom konkretnych zadań zwiększa wydajność pracy sprawia, że przyuczenie nowego pracownika do pracy na linii zajmuje bardzo krótki czas. Myślę, że jest to w pewnym sensie rewolucja w rozbiorze wieprzowym, dlatego będziemy ten system rozwijać dając możliwość dalszej automatyzacji linii, co pozwoli na jeszcze większe obniżenie kosztów.

- Które rodzaje technologii Marel traktuje priorytetowo i najmocniej rozwija?

- Przede wszystkim pozwalające na lepsze, wydajniejsze wykorzystanie surowca, także optymalizujące sam proces produkcji. Oprócz linii Debolex kładziemy duży nacisk na rozwój systemów pozwalających na standaryzację mięs w oparciu o urządzenia wykorzystujące fale rentgenowskie do badania zawartości tłuszczu. Tego typu urządzenia mogą mieć zastosowanie nie tylko na końcu linii rozbiorowej zbierając mięsa drobne w opakowania zbiorcze o konkretnej zawartości tłuszczu, ale także w strefie przyjęcia surowca do zakładu, gdzie badanie zwartości tłuszczu dla zakładów kupujących mięsa drobne może przynieść bardzo duże oszczędności.

Drugi segment stanowią rozwiązania pozwalające na standaryzację produktów gotowych, mam na myśli rozwiązania naważające, porcjujące produkty stałowagowo, automatyzujące pakowanie produktów jak również kontrolujące pracę urządzeń na wszystkich etapach produkcji w czasie rzeczywistym - co jest możliwe dzięki oprogramowaniu Innova. Trzecią, bardzo dynamicznie rozwijającą się grupą stanowią urządzenia związane z segmentem produktów typu „convienience".

- Czy mimo kryzysu firmy mięsne inwestują w modernizację parku maszynowego?

- Zakłady nieustannie inwestują, wykorzystując czas kryzysu na optymalizację procesu produkcji i obniżenie kosztów produkcji. Sytuację na rynku oceniam na stabilną, pomimo mniejszej dostępności do środków unijnych, które były głównym czynnikiem rozwoju w ostatnich latach. Oczywiście niektóre zakłady uzupełniają tylko brakujące urządzenia tworząc kompletne linie/ciągi produkcyjne, ale wiele zakładów na rynku, wciąż rozszerza swoją produkcję poszukując nowych nisz rynkowych.

- Czy Państwa maszyny znajdują zastosowanie tylko w branżach mięsnej i rybnej, czy interesują się nimi też producenci z innych branż przemysłu spożywczego?

- Praktycznie od początku Marel kieruje swoją ofertę do branży mięsnej i rybnej. W ostatnich latach rozszerzyliśmy swoją ofertę o urządzenia do produkcji żywności typu "convienience" proponując swoim klientom rozwiązania skierowane na ich indywidualne potrzeby. To nas w dużej mierze odróżnia od konkurencji. Dzięki strukturze w której posiadamy centra branżowe jak i produktowe rozwijamy innowacyjność naszych urządzeń, co pozwala nam na proponowanie zarówno pojedynczych urządzeń, jak i kompletnych linii produkcyjnych. Wiele naszych rozwiązań z powodzeniem znajduje zastosowanie w innych branżach takich jak: mleczarska, czy owoców i warzyw, ale na dzień dzisiejszy koncentrujemy się na branży mięsnej i rybnej. Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 717) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH