REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Manufaktura Czekolady: Druk 3D z żywności będzie nieefektywny

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 22-04-2014, 13:09
Manufaktura Czekolady: Druk 3D z żywności będzie nieefektywny
Na zdj. od lewej: Tomasz Sienkiewicz, Krzysztof Stypułkowski, współwłaściciele firmy Manufaktura Czekolady Chocolate Story. Fot. materiały prasowe

Zdaniem Tomasza Sienkiewicza, współwłaściciela firmy Manufaktura Czekolady Chocolate Story, wytwarzanie żywności przy wykorzystaniu technologii druku 3D raczej nie sprawdzi się w masowej produkcji.

REKLAMA

- Wydaje mi się, że taki sposób wytworzenia żywności będzie nieefektywny. Można wykorzystać druk 3D jeśli chce się zrobić np. jeden detal, wydrukować oryginalny kształt. Będzie to jednak trwało dłuższy czas, np. trzy godziny i wytworzymy tylko jeden element. Dlatego jest to niewydajne przy większej produkcji - mówi Tomasz Sienkiewicz.

- Dodatkowa trudność polega na tym, że aby mieć druk 3D trzeba mieć przestrzenny model, który trzeba zaprojektować. Musi to zrobić grafik, czyli wracamy do pracy ręcznej. Myślę też, że przynajmniej na razie taki sposób produkcji żywności będzie drogi, choć za 5-10 lat może zdobyć popularność - dodaje.

Jego zdaniem, obecnie można stosować technologię druku 3D z żywności do wytwarzania ozdób oraz w cukiernictwie, np. przy ozdabianiu tortów. - Wydaje mi się, że ten sposób produkcji pozostanie raczej niszowy. Producent, który sprzedaje dla sieci na pewno nie będzie używał drukarki 3D, która na pewno nie będzie miała takiej wydajności jak linia produkcyjna. Być może będzie to narzędzie wykorzystywane w działach R&D do produkcji prototypów - ocenia Tomasz Sienkiewicz.

Zwraca uwagę na słabą stronę druku 3D z czekolady- materiał wykorzystywany do wytworzenia produktu w tą metoda nie będzie najwyższej jakości. - Czekolada używana do druku musi spełniać pewne wymagania i nie jest zbyt smaczna. Być może w przyszłości to się zmieni - mówi współwłaściciel Manufaktury Czekolady Chocolate Story.

Przeczytaj także:

Manufaktura Czekolady Chocolate Story: Wykorzystujemy druk 3D

CD3D: Technologia druku 3D żywności będzie służyć do tworzenia unikalnych produktów

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • monika k. 23-04-2014, 12:54:
Warto pamiętać, że drukowanie żywności to na razie raczkująca gałąź druku 3d; ta technologia obecnie bardziej sprawdza się w przemyśle, medycynie czy wytwórstwie. Ostatnio kontaktowałam się z firmą Sygnis, produkują na zamówienie naprawdę super wydruki - polecam sprawdzić! www.sygnis.pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH