REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Marek Sawicki: W ciągu 15-20 lat możemy podwoić eksport żywności

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka, Łukasz Stępniak
  • Data: 19-02-2014, 12:56
Marek Sawicki: W ciągu 15-20 lat możemy podwoić eksport żywności
Marek Sawicki, poseł na Sejm RP, Zastępca Przewodniczącego w Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi i były minister rolnictwa. Fot. PTWP

- W mojej ocenie nie ma granic dla wzrostu polskiego eksportu. Potencjał produkcyjny naszego rolnictwa jest wykorzystywany maksymalnie w 60-70 proc., zarówno surowcowy, jak i przetwórczy. Jeśli będziemy oferować korzystne ceny, mamy duże możliwości rozwoju we wszystkich kierunkach eksportowych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Marek Sawicki, poseł na Sejm RP, zastępca przewodniczącego sejmowej komisji rolnictwa. Jego zdaniem, w ubiegłym roku eksport przekroczył 20 mld euro.

REKLAMA

Przypomnijmy, że według danych ministerstwa rolnictwa, w 2013 roku wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła 19,96 mld euro, co oznaczało wzrost rok do roku o 11,5 proc.

- Moim zdaniem, jeśli weźmiemy pod uwagę handel przygraniczny, np. z Obwodem Kaliningradzkim, czy naszymi wschodnimi i południowymi sąsiadami, to 20 mld euro w eksporcie osiągnęliśmy już w 2013 roku - mówi Marek Sawicki, były minister rolnictwa.

Jak ocenia, polska żywność za granicą broni się jakością. - Eksperci chyba nie do końca doceniają przewagi jakościowe polskich produktów. Uważam, że jeśli chodzi o naszą konkurencyjność, jedną z istotnych przewag jest jakość, która jest dostrzegalna w świecie. Dzięki temu dynamika eksportu, która wydawałoby się, że powinna zwalniać, z roku na rok jest lepsza - mówi poseł.

- Jeśli teraz dobrze wykorzystamy nową 7-letnią perspektywę budżetową, to następne 10 lat będzie okresem dalszego wzrostu naszego eksportu, z możliwością przekroczenia nawet 50 proc. udziału w produkcji krajowej. Innymi słowy, 50 proc. krajowej produkcji wysyłalibyśmy na eksport, oczywiście bez uszczerbku dla zabezpieczenia potrzeb krajowych - dodaje.

Ponadto, jak uważa poseł, możliwe jest nawet podwojenie eksportu naszej żywności w perspektywie kilkunastu lat. - Ze względu na niewykorzystany potencjał produkcyjny, myślę że w ciągu 15-20 lat jest to możliwe - mówi.

Przeczytaj także:

Sawicki: Bez silnej obecności na Ukrainie pozostaniemy lokalnym producentem żywności

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH