Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Marian Owerko na FRSiH: Start-upy w branży spożywczej rozwijają się zupełnie inaczej niż te z innych segmentów

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 09-11-2017, 16:05
Marian Owerko na FRSiH: Start-upy w branży spożywczej rozwijają się zupełnie inaczej niż te z innych segmentów
Marian Owerko na FRSiH

- Innowacje i start-upy w branży żywnościowej muszą się mierzyć z większą ilością wyzwań niż organizacje tego typu w innych segmentach. I tu nie chodzi o to, że branża spożywcza nie kreuje potrzeb, bo to robi. Jednak wyceny, które osiągają start-upy związane z technologiami są o wiele wyższe niż nowych tych, które działają w branży żywności - mówił Marian Owerko podczas X Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Marian Owerko, przewodniczący rady nadzorczej Bakalland SA i współtwórca funduszu bValue, który inwestuje w start-upy, wziął udział w debacie pt. "Start-upy w branży spożywczej i handlowej – możliwości i bariery rozwoju", podczas której poruszył temat m.in. różnic pomiędzy start-upami związanymi z produkcją żywności, a tymi z branży IT czy nowych technologii.

Zdaniem Mariana Owerko, różnica w wycenach, które osiągają biznesu z tych branż, powoduje, że trudniej jest pozyskać finansowanie / inwestora start-upom spożywczym. - Musimy się mocno wysilić, żeby udowodnić naszym wspólnikom z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, że ten segment jest biznesem innowacyjnym - dodał. Podkreślił, że wiele osób patrzy na zyski start-upu, których – w przypadku branży żywności – może w ogóle nie być w pierwszych latach działalności. 

Prelegent zwrócił uwagę, że technologię i żywność różni także kwestia rozwoju start-upów. W branży spożywczej trwa to wolniej i często wymaga sporych nakładów na początku – trzeba opracować recepturę produktu, zdobyć niezbędne pozwolenia, ruszyć z produkcją i dystrybucją.

- Innowacja w branży spożywczej to nie tylko zdrowie i funkcjonalność, choć rzeczywiście najwięcej nowości powstaje właśnie w tych obszarach. Produkt innowacyjny musi zmieniać modele konsumpcji lub przygotowywania posiłków. Proszę zauważyć jak zmienił się sposób przygotowania makaronu czy chociażby masy krówkowej - podsumował Marian Owerko.

CZYTAJ WIĘCEJ RELACJI Z FRSiH!

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH