Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Marian Owerko na FRSiH: Start-upy w branży spożywczej rozwijają się zupełnie inaczej niż te z innych segmentów

- Innowacje i start-upy w branży żywnościowej muszą się mierzyć z większą ilością wyzwań niż organizacje tego typu w innych segmentach. I tu nie chodzi o to, że branża spożywcza nie kreuje potrzeb, bo to robi. Jednak wyceny, które osiągają start-upy związane z technologiami są o wiele wyższe niż nowych tych, które działają w branży żywności - mówił Marian Owerko podczas X Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Marian Owerko na FRSiH: Start-upy w branży spożywczej rozwijają się zupełnie inaczej niż te z innych segmentów
Marian Owerko na FRSiH

Marian Owerko, przewodniczący rady nadzorczej Bakalland SA i współtwórca funduszu bValue, który inwestuje w start-upy, wziął udział w debacie pt. "Start-upy w branży spożywczej i handlowej – możliwości i bariery rozwoju", podczas której poruszył temat m.in. różnic pomiędzy start-upami związanymi z produkcją żywności, a tymi z branży IT czy nowych technologii.

Zdaniem Mariana Owerko, różnica w wycenach, które osiągają biznesu z tych branż, powoduje, że trudniej jest pozyskać finansowanie / inwestora start-upom spożywczym. - Musimy się mocno wysilić, żeby udowodnić naszym wspólnikom z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, że ten segment jest biznesem innowacyjnym - dodał. Podkreślił, że wiele osób patrzy na zyski start-upu, których – w przypadku branży żywności – może w ogóle nie być w pierwszych latach działalności. 

Prelegent zwrócił uwagę, że technologię i żywność różni także kwestia rozwoju start-upów. W branży spożywczej trwa to wolniej i często wymaga sporych nakładów na początku – trzeba opracować recepturę produktu, zdobyć niezbędne pozwolenia, ruszyć z produkcją i dystrybucją.

- Innowacja w branży spożywczej to nie tylko zdrowie i funkcjonalność, choć rzeczywiście najwięcej nowości powstaje właśnie w tych obszarach. Produkt innowacyjny musi zmieniać modele konsumpcji lub przygotowywania posiłków. Proszę zauważyć jak zmienił się sposób przygotowania makaronu czy chociażby masy krówkowej - podsumował Marian Owerko.

CZYTAJ WIĘCEJ RELACJI Z FRSiH!

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

bValue RSS ALERT    /    Bakalland RSS ALERT    /    start-up RSS ALERT    /    Marian Owerko RSS ALERT    /    Forum Rynku Spożywczego i Handlu RSS ALERT    /    X FRSiH RSS ALERT    /    FRSiH 2017 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.100.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.