Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Marnowanie żywności – problem, który dotyczy każdego z nas

W Europie wyrzuca się średnio ok. 179 kg żywności/osobę rocznie. Szacuje się, że w samej Polsce wynik ten wynosi aż 235 kg, gdzie do kosza najczęściej trafia aż 50 % kupionego pieczywa oraz 1/3 warzyw i wędlin. Skutki takiego marnotrawstwa odbijają się nie tylko na domowym budżecie, ale wiążą się ze znaczącymi stratami cennych zasobów, takich jak grunty, woda oraz energia. To, co kupujemy i w jakich ilościach, ma realny wpływ na środowisko naturalne oraz postępujące globalne ocieplenie.

Marnowanie żywności – problem, który dotyczy każdego z nas
fot. shutterstock

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 27-11-2019, 15:35

Wpływ marnowania żywności to nie tylko zużycie wody i gruntów.  Łańcuch rolno-żywnościowy czyli produkcja, przetwarzanie, transport i przechowywanie odpowiada za ok. 20 % emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Powstający w czasie gnicia żywności metan, jest prawie dwudziestokrotnie bardziej szkodliwym gazem cieplarnianym niż CO2. Ponadto, produkcja żywności wymaga dużych nakładów ze strony środowiska, głównie wody i energii, które są marnotrawione wraz z wyrzuconą żywnością, np. wyrzucenie do kosza 1 kg wołowiny wiąże się ze zmarnowaniem od 5 do 10 ton wody zużytej na jej wyprodukowanie. Żywność jest marnowana na każdym etapie produkcji i łańcucha dostaw, a także na etapie konsumpcji. Dlatego nasze codzienne decyzje konsumenckie mają tak ogromne znaczenie. Jednak, jak mówi dr inż. Krystian Szczepański, Dyrektor IOŚ-PIB -  Samo unikanie strat to za mało, aby rozwiązywać współczesne i przyszłe problemy. Niezwykle istotne jest również wykorzystanie potencjału drzemiącego w powstałych odpadach, aby mogły zostać ponownie wykorzystane m. in. w procesie recyklingu, jako alternatywne źródło energii czy biomasa.

Marnotrawstwo żywności w całym łańcuchu - od produkcji po konsumenta - staje się coraz poważniejszym problemem w Europie. Jest nie tylko szkodliwe dla środowiska, ale również nieuzasadnione ekonomicznie i niemoralne. Jak podaje Komisja Europejska  1,3 miliarda ton żywności, czyli jedna trzecia żywności na świecie nie jest spożywana. Taka suma żywności mogłaby wystarczyć na wyżywienie 3 bilionów ludzi rocznie, a to czterokrotnie więcej niż liczba ludzi głodujących na świecie.

Unia Europejska w walce z marnotrawieniem żywności

Również Unia Europejska jest zaniepokojona faktem, że znaczne ilości produktów spożywczych są marnowane, co wiąże się z poważnymi konsekwencjami gospodarczymi, społecznymi i środowiskowymi. Członkowie Rady potwierdzili, że niezbędnym jest podjęcie wzmożonych działań, które umożliwią realizację celów Agendy na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2030, przyjętej przez Zgromadzenie ONZ w 2015 r., tj. „do 2030 roku zmniejszyć o połowę globalną ilość marnowanej żywności per capita w sprzedaży detalicznej i konsumpcji, zmniejszyć straty żywnościowe w procesie produkcji i dystrybucji, w tym straty powstałe podczas zbiorów”. Należy przede wszystkim skuteczniej monitorować sytuację, co umożliwi lepsze zrozumienie problemu a także  edukować społeczeństwo jak istotne są codzienne decyzje zakupowe. Zapobieganie marnotrawieniu żywności jest aktualnie jednym z priorytetów UE i państw członkowskich, dlatego Rada regularnie ocenia postępy w jego realizacji. Dodatkowo aby pomóc w wypełnieniu celu 12.3 Agendy 2030 powstała Unijna platforma ds. przeciwdziałania stratom i marnotrawieniu żywności, która skupia wszystkie kluczowe podmioty łańcucha żywnościowego, od pola do stołu. Jej członkowie mogą dzielić się inicjatywami i sprawdzonymi rozwiązaniami w zakresie zapobiegania marnotrawieniu żywności.

więcej informacji:

marnowanie żywności RSS ALERT    /    Krystian Szczepański RSS ALERT    /    IOŚ-PIB RSS ALERT    /    NCBiR RSS ALERT    /    Tesco RSS ALERT    /    Banki Żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.215.182.36
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.