Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Biznes i technologie

Marnowanie żywności – problem, który dotyczy każdego z nas

Strona 3 z 4


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 27-11-2019, 15:35

Po pierwsze: edukacja

To jednak nie wszystko. Kolejnym krokiem będzie podjęcie środków mających na celu zachęcanie do recyklingu, w tym kompostowania i fermentacji bioodpadów, a także zachęcanie do stosowania materiałów powstałych z bioodpadów. Dotyczy to wszystkich państw członkowskich. W Polsce pierwsze działania tego typu już są wdrażane. W październiku tego roku ruszyła kampania informacyjno-edukacyjna Ministerstwa Środowiska promująca prawidłową segregację odpadów. „Piątka za segregację” to hasło przewodnie kampanii informacyjno-edukacyjnej, mającej na celu przede wszystkim zachęcić Polaków do selektywnej zbiórki odpadów. Jest to o tyle istotne, że w przypadku niepoprawnej segregacji i w konsekwencji, zabrudzenia danej frakcji, jest ona niemożliwa do ponownego wykorzystania.

Twoje decyzje mają znaczenie

Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, za ponad 2 mln ton rocznie zmarnowanej żywności odpowiadają gospodarstwa domowe, 6,6 mln ton jest marnotrawiona przez sektor produkcji, a 0,35 mln ton przez inne źródła. Do marnotrawstwa żywności przyznaje się w Polsce około 24% konsumentów. Z badań przeprowadzonych przez MillwardBrown SMG/KRC wynika, że w polskich gospodarstwach domowych marnuje się aż 50% ogółu kupowanego pieczywa, 33% warzyw, 33% wędlin, 29% ziemniaków 26% owoców, 14% jogurtów, 12% dań głównych i 11% serów. Według badania, przeprowadzonego w 2018 roku na zlecenie Tesco Polska aż 62,7% Polaków wyrzuca jedzenie przynajmniej raz w miesiącu.10,4% ankietowanych przyznało, że marnuje żywność codziennie, 32,1% – raz w tygodniu. Jednocześnie, zaledwie 26,4% Polaków deklaruje, że nigdy nie marnuje żywności. Najwięcej żywności marnują ludzie młodzi, aż 77% respondentów w wieku 19-24 lata zadeklarowała, że wyrzuca żywność przynajmniej raz w miesiącu. Dlaczego marnujemy jedzenie? Nie potrafimy planować i często przyczyniają się do tego reklamy, które zachęcają – „kup trzy, zapłać za dwa”, a także restauracje i bary serwujące potrawy na coraz większych talerzach. Prawie 40% Polaków deklaruje, że wyrzuca żywność do kosza, najczęściej z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Inne przyczyny wyrzucania żywności to niezaplanowane, zbyt duże zakupy, zbyt duże porcje posiłków, złe przechowywanie żywności, niesmaczne produkty, zakup produktów złej jakości jak również nieświadomość konsumentów odnośnie skali problemu marnotrawstwa żywności. Aby uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba zacząć o tym myśleć już na etapie planowania. Warto  trzymać się zasady „4P” która obejmuje: planowanie zakupów, przetwarzanie produktów, podzielenie się żywnością i posegregowanie czyli oddzielanie bioodpadów od innych. Bardzo ważne jest również prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych, które zapewnia żywności dłuższą przydatność do spożycia i zapobiega psuciu. Kolejną zasadą którą możemy wprowadzić w naszych domach jest samodzielnie porcjowanie jedzenia przez członków rodziny - zapewni dostosowanie ilości jedzenia do aktualnej chęci czy też  potrzeby i zapobiegnie pozbywania się resztek. Powinniśmy też sprawdzać daty ważności i stosować „lodówkową logistykę” wg zasady FIFO (first in-first out) - jeżeli coś zostało kupione wcześniej, powinno być wcześniej zjedzone. Te proste działania pozwolą na zminimalizowanie ilości marnowanej żywności w naszych domach, a tym samym oszczędności w domowym budżecie. Natomiast w skali globalnej pomogą ograniczyć zużycie zasobów naturalnych i wpływ zmiany klimatu.

więcej informacji:

marnowanie żywności RSS ALERT    /    Krystian Szczepański RSS ALERT    /    IOŚ-PIB RSS ALERT    /    NCBiR RSS ALERT    /    Tesco RSS ALERT    /    Banki Żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.240.143
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.