Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Menadżer BPSC: Kurczą się możliwości racjonalizacji kosztów

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-08-2015, 18:26
Menadżer BPSC: Kurczą się możliwości racjonalizacji kosztów
Jaromir Paszek, menadżer ds. kontraktów w BPSC (fot. mat. pras.)

Można zaryzykować stwierdzenie, że w firmach spożywczych coraz lepiej ustawiona automatyka oraz optymalnie wykorzystywany park maszynowy dają coraz mniejsze możliwości racjonalizacji kosztów – mówi serwisowi serwisowi portalspozywczy.pl Jaromir Paszek, menadżer ds. kontraktów w BPSC.

Znaczna część producentów FMGC, zwłaszcza tych z rynku spożywczego, to eksporterzy swoich wyrobów czy dostawcy dla dużych sieci handlowych. W obu przypadkach identyfikacja ścieżki wyrobu to niezbędny wymóg towarzyszący bardzo wyśrubowanym normom odbiorców. - Zdarzają się sytuacje, kiedy firmy produkujące żywność, które mimo wdrożenia wymaganych zasad nie przechodzą kontroli, planują procesy te objąć rozwiązaniami IT. To ciekawy trend, gdyż normą na rynku było zawsze podejmowanie decyzji o wdrożeniu rozwiązań informatycznych głównie ze względu na optymalizację kosztów na produkcji – zauważa Jaromir Paszek.

- Można zaryzykować stwierdzenie, że coraz lepiej ustawiona automatyka oraz optymalnie wykorzystywany park maszynowy daje coraz mniejsze możliwości racjonalizacji kosztów. Uwaga zarządzających kieruje się więc na poszukiwanie potencjału wzrostu w kapitale ludzkim. Potwierdza to rosnące zainteresowanie naszym oprogramowaniem wspierającym zarządzanie kapitałem ludzkim przedsiębiorstwa – dodaje.

Ekspert zwraca również uwagę, że w zakresie infrastruktury, parków maszynowych i w dużym stopniu oprogramowania polskie przedsiębiorstwa nie tylko dorównują tym z obszaru „starej Unii”, ale często wyraźnie je przewyższają. - Wynika to z faktu, że polscy dostawcy żywności w ostatnich latach zostali zmuszeni do spełnienia wszystkich rygorystycznych norm inwestując we wszystkie powyższe sfery. Znaczna część ich odpowiedników zachodnich spełniała te normy w oparciu o bazę wykorzystywanych od lat budynków lub maszyn – często nie unowocześniając swego zaplecza od lat 80. – wskazuje Paszek.

- Oczywiście zdarza się, że efektem intensywnego rozwijania polskich przedsiębiorstw, borykających się z kolejnymi załamaniami koniunktury oraz blokowaniem polskiej produkcji żywnościowej bywa zjawisko przeinwestowania. Prowadzi to w efekcie to procesów konsolidacji rynku oraz akwizycji podmiotów słabszych przez mocniejsze – zaznacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Piotr Komorowski | Velg Group 19-08-2015, 13:43:
Tym bardziej, że Pan Ekspert trzyma w ręku kalkulator, a nie nowoczesny tablet z aplikacją Business Intelligence. Bardziej skomplikowana analiza danych i obliczenia, to ewidentnie duże wyzwanie.
  • Piotr Komorowski | Velg Group 19-08-2015, 13:29:
"Można zaryzykować stwierdzenie, że coraz lepiej ustawiona automatyka oraz optymalnie wykorzystywany park maszynowy daje coraz mniejsze możliwości racjonalizacji kosztów." To rzeczywiście, bardzo ryzykowne stwierdzenie Pana Eksperta.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH