Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

MF oszacowało skutki obniżenia podatku na żywność

  • Autor: Gazeta Prawna
  • Data: 01-08-2017, 09:00
MF oszacowało skutki obniżenia podatku na żywność
fot. shutterstock

Jak podaje Gazeta Prawna, z szacunków MF wynika, że obniżenie z 8 proc. do 5 proc. stawki VAT na żywność kosztowałoby 1,1 mld zł. Wyliczone też inne możliwości.

Żywność objęta jest obecnie stawką podstawową 23 proc., a także dwiema stawkami obniżonymi: 8 proc. i 5 proc. Najwięcej problemów sprawiają produkty podobne, opodatkowane VAT w różnej wysokości (napoje owocowe 23 proc., a soki z owoców 5 proc., woda mineralna 8 proc., źródlana zaś 23 proc.). Na tym tle toczy się wiele sporów sądowych, a przedsiębiorcy często pozostają w niepewności co do prawidłowości swoich rozliczeń. Problemy te zakończyłby się choć częściowo wraz z ujednoliceniem stawek.

Jak podaje Gazeta Prawna, z szacunków MF wynika, że obniżenie z 8 proc. do 5 proc. stawki VAT na żywność kosztowałoby 1,1 mld zł.

O 0,4 mld więcej kosztowałoby obniżenie stawki również na usługi gastronomiczne.

Gdyby zamiast obniżać obecną stawkę z 8 proc. do 5 proc., wprowadzić jedną w wysokości 8 proc. na żywność i napoje bezalkoholowe, to do budżetu trafiałoby rocznie o 218 mln zł podatku więcej niż obecnie.

Całość w Dzienniku Gazecie Prawnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • maja 01-08-2017, 09:37:
A może zamiast podnosić podatek na żywność wprowadzić, dla całej zywności 5 % Vatu

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH