REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Marek Sawicki: Największa przewaga konkurencyjna polskiej żywności na rynkach zagranicznych to jej jakość

  • Autor: PB, PJ, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-09-2014, 18:46
Minister rolnictwa: Polska żywność musi konkurować na innych rynkach jakością
Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi

Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi, za najważniejszą przewagę konkurencyjną polskiej żywności na rynkach zagranicznych uważa jej jakość. Jaki mówi serwisowi portalspozywczy.pl, polskiej żywności w najbliższym czasie nadal pomagać będzie fakt, że jest ona tańsza od średniej unijnej.

REKLAMA
W jaki sposób polska żywność będzie konkurować na rynkach zagranicznych za 5-10 lat, gdy skończy się finansowanie innowacji z budżetu UE, a jednocześnie wzrosną koszty pracy i koszty produkcji w Polsce, które są na ten moment największą przewagą konkurencyjną naszego kraju?

Nie przesądzałbym o dopłatach. Jeśli chodzi o koszty pracy, to dynamika ich wzrostu nie jest aż taka duża. Natomiast w pierwszej kolejności Polska będzie konkurować jakością. Mamy już w wielu obszarach swoją specyficzną, narodową jakość i Polska jest jednym z niewielu rozwiniętych państw Europy, w których produkty żywnościowe nadal mają własny smak i zapach. Nasza szynka smakuje jak szynka, kiełbasa jak kiełbasa, a jabłko zdecydowanie różni się od pomarańczy czy truskawki.

Według danych Eurostatu, żywność w Polsce kosztuje znacznie poniżej średniej unijnej. Jak długo może utrzymywać się taka sytuacja? Jak to wpływa na producentów i przetwórców?

Taka tendencja z pewnością będzie się utrzymywała w tym roku, natomiast trudno powiedzieć, co przyniosą kolejne lata. Wyznacznikiem ceny żywności są nie tylko koszty produkcji, ale także możliwość zakupu, a więc zamożność potencjalnych konsumentów. Ceny do tego się dostosowują.

Proszę zwrócić uwagę, że poziom rentowności produkcji w mleku jest wcale nie taki najgorszy. Opłaca się produkować mleko w Portugalii, sprzedając je średnio po 29 eurocentów za kilogram, a równolegle w Austrii po około 50 eurocentów i w Polsce po około 34 eurocenty. We wszystkich tych krajach rolnicy produkują, a przetwórstwo rozwija się i nie upada, a więc widać, jak duże są jeszcze rezerwy w zakresie kosztów i przesuwania marż przetwórczych i handlowych. Gdyby tu istniała większa uczciwość w zakresie dzielenia się marżami, to mleko w Portugalii i w Polsce wcale nie musiałoby kosztować na pograniczu 30 eurocentów, tylko mogłoby się zbliżać do ceny austriackiej i z pewnością zakłady przetwórcze jeszcze przy tej wyższej cenie byłyby rentowne.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • maro 17-09-2014, 10:19:
stawiałam na polska żywność ekologiczna,popieram pana ministra w jego działaniach.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH