Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Minister rolnictwa: Trzeba rozwijać współpracę z Koreą

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl z Seulu
  • Data: 09-05-2012, 16:52
Minister rolnictwa: Trzeba rozwijać współpracę z Koreą

Z okazji dnia polskiego na targach Food and Hotels odbywających się w Seulu, polska ambasada zorganizowała bankiet, którego honorowym gościem był Marek Sawicki, minister rolnictwa. Podczas swojego przemówienia podkreślał rozwój polskiej gospodarki oraz chęć nawiązania bliskiej współpracy gospodarczej z Koreą.

- W ciągu kilku lat z importera żywności staliśmy się jej eksporterem. Tylko w 2011 roku za granicę sprzedaliśmy żywność o wartości 15 miliardów euro. Nasza żywność jest najlepsza w Europie, ale zbyt mało jej jest jeszcze w Korei. Wierzę, że wspólnie możemy to zmienić - mówił do zaproszonych gości minister Sawicki. Bankiet uświetnili dyplomaci z różnych państw, a koreańscy studenci polonistyki wykonali polskie tańce ludowe.

Przed bankietem, Marek Sawicki rozmawiał z ministrem rolnictwa Korei Południowej, który podkreślał konieczność zwiększenia wzajemnej wymiany handlowej pomiędzy naszymi krajami. - Koreański minister wyraził zainteresowanie naszą żywnością, docenił jej walory. Pokreślił znaczenie umowy o wolnym handlu pomiędzy Unią Europejską a Koreą, która została podpisana 1. lipca 2011 roku - mówił dziennikarzom Marek Sawicki.

- Tutaj jest bardzo duży popyt na żywność organiczną i funkcjonalną. Może to jest właściwy kierunek dla naszych firm? Gdy podaż wieprzowiny w Polsce maleje warto rozwijać produkcję specjalistyczną - na nią będzie popyt - uważa minister rolnictwa.

Jego zdaniem, w Korei biznes jest mocno podporządkowany polityce i pozytywne nastawienie koreańskiego ministra wskazuje kierunek tutejszym biznesmenom. - W Polsce biznes jest bardzie oddzielony od polityki. Moim zadaniem nie jest kierownictwo, ale mam ułatwiać i pomagać naszym przedsiębiorcom np. prowadząc rozmowy nad liberalizacją handlu produktami spożywczymi z innymi państwami - mówi Marek Sawicki.

Targi Food and Hotels odbywają się w Seulu po raz 29. Mają powierzchnię ponad 81 tys. metrów kw. Znajduje się 2850 stoisk z 44 państw. Tegoroczne targi kładą nacisk na wzajemną wymianę informacji dotyczącej technologii i bezpieczeństwa w przemyśle żywnościowym. Polskie stoisko na prawie 400 metrów kw. powierzchni, na której prezentuje się 26 firm. Polska ekspozycja jest trzecią co do wielkości na tych targach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH