Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Minister rolnictwa: Warto utrzymywać dobre kontakty z dalekimi rynkami eksportowymi

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 28-02-2012, 14:50
Minister rolnictwa: Warto utrzymywać dobre kontakty z dalekimi rynkami eksportowymi
Na zdj. Marek Sawicki, minister rolnictwa

Główne rynki, na które wysyłają swoje produkty polscy producenci żywności to kraje sąsiednie: Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Rosja, Holandia, Włochy. Jednak, w celu stabilizacji sprzedaży, warto utrzymywać relacje z dużymi, dalekimi krajami, jak rynki azjatyckie - ocenia minister rolnictwa Marek Sawicki.

- Najbliższe rynki są dla naszych producentów naturalne. Artykuły rolno-żywnościowe to produkty wrażliwe na transport, są silnie obciążone kosztami transportu i paliwa. Jeśli mamy dobrych bliskich partnerów, to warto z nimi handlować - mówi Marek Sawicki w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl. Przypomina, że Niemcy i Rosja to pierwsi partnerzy, na których wypracowujemy ponad połowę dodatniego bilansu handlowego.

- Decyzja należy tutaj do przedsiębiorców - nikt nie będzie namawiał ich do handlu w rejonie, gdzie eksport będzie nieopłacalny. Natomiast dla stabilizacji sprzedaży, czasami nawet w sytuacji gdy opłacalność jest nieco mniejsza, warto utrzymywać dobre kontakty i relacje z dużymi, dalekimi rynkami, jak Chiny, Japonia, Wietnam, Korea Płd. W przypadku różnego rodzaju załamań, wahnięć na rynku europejskim można mieć wówczas odskocznię i nieco więcej produktów sprzedawać na rynki dalsze - tłumaczy minister.

Przypomnijmy, że w 2011 r. wartość eksportu z Polski towarów rolno-spożywczych wzrosła o 12 proc., do 13,8 mld euro.

Przeczytaj także:

Minister rolnictwa: Nasz eksport staje się konkurencyjny w czasie kryzysu

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 01-03-2012, 19:57:
Co racja to racja. Pan Sawicki zapomniał wspomnieć o tym, że większość krajów europejskich eksportuje swoją żywność do takich krajów jak Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia, ponieważ to kraje zamożne i można uzyskać dużo wyższą cenę za produkt niż w jakimś tam Wietnamie, Chinach. O ile o Japonii minister wspomniał to jakoś nie widać, aby polska żywność była obecna w USA, Kanadzie czy Meksyku. W Stanach Zjednoczonych bez problemu można dostać włoskie, francuskie lub niemieckie, a nawet czeskie produkty wysokiej jakości, ponieważ na rynku amerykańskim trzeba mieć produkt najwyższej możliwej jakości.
Dobrze więc by było, aby polskie produkty żywnościowe zaczęły częściej pojawiać się w Nowym Jorku, Chicago, Los Angeles czy mniejszych miastach i miasteczkach Ameryki.
  • AST 01-03-2012, 18:36:
POWIEDZIAŁ CO WIEDZIAŁ.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH