Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mleczarstwo kartonem stoi

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-06-2015, 13:39
Mleczarstwo kartonem stoi
Aleksandra Jędrzejewska, dyrektor marketingu Tetra Pak Polska, Czechy, Słowacja i Węgry

Dwa na trzy mleka kupowane w Polsce są zapakowane w kartony. Dlaczego są tak popularne w tej branży? Bo są lekkie, poręczne, odporne na uszkodzenia oraz higieniczne a do tego chronią wartości odżywcze mleka przed światłem i innymi czynnikami zewnętrznymi.

Wielowarstwowe kartony, w które pakowane jest mleko, składają się w przeważającej części z papieru (około 73-88 proc.) oraz z cienkich warstw polietylenu (około 20 proc.). Dodatkowo kartony aseptyczne posiadają cieńszą od ludzkiego włosa warstwę folii aluminiowej (około 5 proc.). Papier wykorzystywany w kartonach jest wytwarzany z celulozy, która jest surowcem odnawialnym pochodzenia roślinnego. Dzięki tej warstwie karton jest bardzo stabilny i wytrzymały. Polietylen jest doskonałą barierą chroniącą produkt przed wilgocią i mikroorganizmami. Natomiast warstwa folii aluminiowej chroni produkt przed szkodliwym działaniem światła i tlenu.

- Kartony są tak bardzo popularne w branży mleczarskiej, gdyż są lekkie, poręczne, odporne na uszkodzenia (np. nie tłuką się) oraz higieniczne i doskonale chronią wartości odżywcze mleka przed światłem i innymi czynnikami zewnętrznymi. Mleko UHT można przechowywać przez dłuższy czas bez konieczności chłodzenia, co jest bardzo praktyczne. Dodatkowo kartony są ekonomiczne i ergonomiczne w użytkowaniu, magazynowaniu i transporcie. Dzięki zakrętkom mogą być wielokrotnie otwierane i zamykane. Zapewniają też szerokie możliwości nadruku oraz posiadają różne pojemności i kształty, dzięki czemu wyróżniają się na półkach sklepowych – mówi Aleksandra Jędrzejewska, dyrektor marketingu Tetra Pak Polska, Czechy, Słowacja i Węgry.

Poza tym kartony to opakowania przyjazne środowisku, gdyż produkowane są w przeważającym stopniu z surowców odnawialnych i można je poddać recyklingowi.

Zdaniem ekspertów opakowanie musi przede wszystkim doskonale chronić zapakowany w nie produkt przed czynnikami zewnętrznymi od momentu jego wytworzenia aż do spożycia. To jest podstawowe zadanie każdego opakowania. Dodatkowo musi być funkcjonalne i przyjazne w użytkowaniu, aby ułatwiać życie konsumentom.

- Z perspektywy producenta powinno wyróżniać się na półce, aby zostało zauważone przez konsumenta i budowało przewagę konkurencyjną. Należy też dbać, żeby nie obciążało środowiska, czyli zostało wyprodukowane z surowców odnawialnych. Analizy cyklu życia kartonów do mleka i soków przeprowadzone m.in. w Niemczech i Czechach pokazują, że kartony mają bardziej pozytywny profil środowiskowy w porównaniu z innymi opakowaniami do płynnej żywności – w szczególności w odniesieniu do emisji CO2 i wykorzystania zasobów kopalnych – dodaje ekspertka Tetra Pak.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • TEW mleczarz 11-06-2015, 12:57:
Karton? co z tym zrobić po użyciu, kto recyclinguje w Polsce? Jako doświadczony mleczarz na bardzo konkurencyjnym rynku w to nie wchodzę!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH