Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Może zabraknąć żywności i wody dla rosnącej populacji na świecie

  • Autor: PAP
  • Data: 11-12-2015, 11:17

Bez zmiany sposobu użytkowania gruntów i ochrony lasów nie tylko nie zatrzymamy globalnego ocieplenia, ale możemy nie zapewnić wystarczającej ilości żywności i wody dla rosnącej populacji - powiedziała PAP ekspertka EBI od zasobów naturalnych Jane Feehan.

"Myślę, że wszyscy uznają, że jest bardzo ważne, by umieścić to gdzieś w porozumieniu (globalnym porozumieniu klimatycznym), bo ok. 20 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych pochodzi z wylesiania. Więc cel 2 stopni (wzrostu temperatur), który jak wszyscy podkreślają jest tak ważny, który jest w sercu konwencji klimatycznej ONZ, nie może być osiągnięty bez skutecznych działań na rzecz ochrony lasów i powstrzymania wylesiania" - zaznaczyła Feehan.

"Jeśli będziemy mówić tylko o przemyśle, tylko o transporcie (...), nie zbliżymy się do tego ważnego celu 2 stopni, bo tak duża część emisji gazów pochodzi z tego, jak używamy naszych gruntów bądź ich nadużywamy" - zaznaczyła ekspertka. "Tu nie chodzi tylko o ograniczanie emisji gazów cieplarnianych, ale także o zadbanie o naszą glebę i naszą wodę (...); trzeba spróbować rozwiązać to równanie" - podkreśliła.

"Musimy to sobie uzmysłowić teraz, że inwestycje, które poczynimy w sektorze użytkowania gruntów mogą nie tylko pomóc nam spełnić cele redukcji emisji, ale mogą także zdecydować, czy mamy wystarczająco dużo żywności, paliw i wody" - wskazała ekspertka Europejskiego Banku Inwestycyjnego.

Jak dodała, "Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wyliczyła, że będziemy musieli wyprodukować o 50 proc. więcej żywności do 2030 roku i o 70 proc. więcej żywności do 2050 roku".

Jej zdaniem potrzeba wyżywienia rosnącej populacji, ochrona rolnictwa przed skutkami zmian klimatu i ochrona bioróżnorodności są ze sobą powiązane. "To będzie wymagało bardzo dużo dodatkowej uwagi, (...) by spróbować odpowiedzieć na wszystkie te wyzwania, bo one wszystkie są ze sobą powiązane: by się wyżywić, a także rozsądnie zarządzać naturalnymi zasobami" - zaznaczyła Feehan.

Wskazała, że sektor użytkowania gruntów jest nie tylko odpowiedzialny za wiele emisji i wylesianie, ale także "leśnictwo i rolnictwo są w pierwszej linii" jeśli chodzi o narażenie na skutki zmian klimatu.

Trwający od 30 listopada w Paryżu szczyt klimatyczny ONZ ma zakończyć się podpisaniem globalnego porozumienia w sprawie ochrony klimatu. Jego celem jest niedopuszczenie do wzrostu temperatur o więcej niż 2 stopnie Celsjusza w porównaniu z erą przedindustrialną.

Podczas szczytu kraje takie jak Pakistan, Dominikana, Panama, a także Koalicja Państw Lasów Tropikalnych (Coalition for Rainforest Nations) apelowały o umieszczenie w globalnej umowie programu REDD+ (Reducing emissions from deforestation and forest degradation), którego celem jest redukcja emisji poprzez wsparcie zarządzania lasami w krajach rozwijających się. Elementem tego programu jest mechanizm tzw. leśnych kredytów emisji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH