Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na choroby pokarmowe cierpi co dziesiąta osoba na świecie

  • Autor: PAP
  • Data: 09-12-2015, 13:13

600 mln ludzi, czyli ok. co dziesiąta osoba na świecie co roku choruje z powodu zatruć i zakażeń pokarmowych, a u 420 tys. chorych są one przyczyną zgonu - wynika z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Dyrektor departamentu bezpieczeństwa żywności WHO, dr Kazuaki Miyagishima podkreśla, że głównymi ofiarami chorób pokarmowych są dzieci poniżej 5. roku życia. Choć stanowią one jedynie 9 proc. ludności świata, to przypada na nie aż co trzeci zgon z powodu tych schorzeń. Co roku na choroby pokarmowe umiera 125 tys. dzieci w tym wieku.

Zatrucia i zakażenia pokarmowe najczęściej występują w Afryce oraz Azji Południowo-Wschodniej. Zdarzają się również w krajach najbardziej uprzemysłowionych, w Europie i Stanach Zjednoczonych.

Dyrektor generalny WHO, dr Margaret Chan podkreśla, że najnowszy raport jest najbardziej obszerny, jaki dotychczas na ten temat opracowano. Wykorzystano w nim dane nadesłane przez ponad stu specjalistów z całego świata. Pracowano nad nim 10 lat. Uwzględnione schorzenia wywołane przez 31 czynników chorobotwórczych, takich jak bakterie, wirusy, pasożyty oraz toksyny i chemikalia.

Najczęściej występują choroby biegunkowe, które również są wyjątkowo groźne, szczególnie dla dzieci. Co roku cierpi z ich powodu 550 mln ludzi, spośród których umiera 230 tys. chorych. Prawie połowa pacjentów to dzieci: na choroby biegunkowe cierpi co roku 220 mln maluchów, a dla 96 tys. kończą się one zgonem.

Częstym powodem biegunek jest spożywanie niedogotowanego mięsa i surowych jaj oraz innych świeżych produktów, w tym wyrobów mlecznych zakażonych bakteriami chorobotwórczymi, głównie salmonellą, E. coli, norowirusami oraz Campylobacter, nazywany nowym liderem zakażeń pokarmowych.

Inne często występujące zakażenia pokarmowe to wirusowe zapalenie wątroby typu A, dur brzuszny, tasiemiec oraz aflatoksyny, wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus. Szczególnie groźne są one dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych.

Choroby pokarmowe powodują najczęściej nudności, wymioty oraz biegunki. Mogą również przyczynić się do rozwoju nowotworów złośliwych, niewydolności nerek oraz wątroby, a także schorzeń centralnego układu nerwowego.

Z raportu wynika, że w Europie nadal najczęściej występują zakażenia salmonellą, odpowiedzialne za 2 tys. zgonów rocznie. Co roku 5 mln Europejczyków cierpi z powodu biegunek, wywoływanych przez Campylobacter. U 1 mln osób każdego roku dochodzi do zakażenia toksoplazmozą, wywołaną przez pierwotniaka Toxoplasma gondii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH