REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Na rynku pojawia się coraz więcej prozdrowotnych dodatków do żywności

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-08-2012, 09:23
Na rynku pojawia się coraz więcej prozdrowotnych dodatków do żywności
Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex

- Rynek nie znosi próżni. Zwiększa się popyt na zdrową żywność, pojawiają się więc i nowe prozdrowotne dodatki - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Mateusz Kowalewski, wiceprezes Hortimeksu.

REKLAMA

Jak komentuje Mateusz Kowalewski, co roku w samej tylko w Europie odbywają się 2-3 duże imprezy targowe, gdzie zobaczyć można dziesiątki propozycji nowych dodatków i składników. Część z nich później znika, ale niektóre pozostają.

- Wszyscy słyszeliśmy już chyba o stewii (a poprawnie: glikozydzie stewiolowym), ale z ciekawostek wspomnieć warto o palatynozie, która jest węglowodanem o niskim indeksie glikemicznym, pozwalającym na równomierne uwalnianie energii w formie glukozy w organizmie człowieka. Coraz większą popularność zdobywa też ekstrakt z rozmarynu, jako naturalna substancja przeciwutleniająca - tłumaczy wiceprezes Hortimeksu.

Jego zdaniem dziś najbardziej popularne są dodatki wpływające na ograniczenie składników sprzyjających powstawaniu nadwagi , tj. głównie tłuszczu zwierzęcego i cukru.

- Tłuszcz zastępuje się najczęściej błonnikami (np. inuliną) lub skrobiami, zaś cukier - substancjami słodzącymi, takimi jak popularna ostatnio stewia, sukraloza, izomalt czy inne. Warto też wymienić dodatki redukujące zawartość soli w produktach, jakie jak ekstrakty drożdżowe czy sole potasowe (zamiast sodowych). Zainteresowaniem cieszą się też substancje wzbogacające żywnosć w witaminy oraz minerały czy aminokwasy. Dodaje się sterole roślinne (fitosterole), które chronią organizm przed chorobami układu krążenia. Stosowane są dodatki bioaktywne, które w zależności od substancji wpływają na przykład na zwiększenie koncentracji (ekstrakty z roślin np. ginkgo czy guarana). Błonniki jako prebiotyki pomagają stymulować prawidłowe funkcjonowanie jelit, podobnie jak probiotyki (kultury bakterii). Używa się także nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie oddziałujących na układ krążenia i obniżenie cholesterolu - podsumowuje nasz rozmówca.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH