Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na umowie UE-Japonia może skorzystać wiele polskich sektorów żywności

  • Autor: Olimpia Wolf, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-10-2017, 10:31
Na umowie UE-Japonia może skorzystać wiele polskich sektorów żywności
Henryka Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan. Fot. PTWP

Umowa UE z Japonią o wolnym handlu zawarta 6 lipca br. to początek bliższej współpracy, także Polski z Japonią. Dzięki zapisom obniżającym cła na wiele produktów rolno-spożywczych, polskie firmy produkujące i przetwarzające żywność zyskują szansę na współpracę handlową z tym dalekim, azjatyckim krajem.

Które sektory spożywcze w Polsce mogą najbardziej skorzystać na zniesieniu ceł? – Cła mają być zniesione na prawie wszystkie produkty, więc pozostaje tylko ustalić, które produkty z Polski mają dobrą jakość i nadają się na eksport do Japonii. Jeśli polska firma przebiła się do Japonii z eksportem owoców morza – co raczej nie jest polską specjalnością – to tym bardziej możemy myśleć o eksporcie produktów, z których Polska jest znana i są one wysokiej jakości – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Henryka Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan oraz prezes Polsko-Japońskiego Komitetu Gospodarczego.

– Mówię tu o polskich owocach, warzywach, przetworach z owoców i warzyw, mięsie i przetworach z mięsa, mleku i przetworach z mleka. Praktycznie nie ma takiej dziedziny, w której mielibyśmy sobie stawiać ograniczenia. To jest raczej kwestia szukania dobrych partnerów w Japonii, dotarcia na ten rynek, promocji, bo samodzielnie nic nie zrobimy – dodaje.

Tłumaczy, że gdy wchodzi się do japońskiego sklepu, widać ogromy wybór produktów. – Żywność w Japonii jest droga, więc z punktu widzenia eksportu to dobra wiadomość – jeśli firma spożywcza ma produkty wysokiej jakości, może eksportować je za spore pieniądze – podkreśla Bochniarz.

Jej zdaniem trzeba szukać takich produktów, które będą trafiały w gusta Japończyków. – Ilekroć jeżdżę do Japonii, zawożę do swoich japońskich przyjaciół polską wódkę, czekoladki, kiełbasę. I oni zawsze zachwycają się jakością i smakiem polskich wyrobów. Myślę więc, że polscy producenci, którzy utrzymają jakość i dobrze się wypromują, mają wszelkie szanse, żeby znacznie zwiększyć nasz udział w imporcie rolnym i spożywczym do Japonii – uważa Henryka Bochniarz.

Zapraszamy do lektury całego wywiadu z Henryką Bochniarz:

Japonia – perspektywiczny rynek dla polskich producentów żywności (obszerny wywiad)

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 213) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH