REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Największy przyrost utrzymuje w standardach BRC, IFS i GLOBALG.A.P.

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-01-2013, 13:44
Największy przyrost utrzymuje w standardach BRC, IFS i GLOBALG.A.P.
Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.

Wśród producentów żywności nadal największy przyrost utrzymuje się przy certyfikacji standardów BRC, IFS i GLOBALG.A.P. Wymagają ich przede wszystkim sieci handlowe, ale także inni odbiorcy, głównie poza granicami Polski. Certyfikacji poddają się właściwie wszystkie sektory przetwórstwa żywności - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.

REKLAMA

TÜV Rheinland Polska prowadzi audyty np. u producentów produktów mięsnych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, słodyczy, pieczywa i dań gotowych, ketchupów, majonezów, najwięcej audytów prowadzimy jednak nadal w branży owocowo-warzywnej.

Ciekawe jest to, że sieci handlowe nie tylko wymagają od swoich dostawców dowodów na spełnienie warunków bezpieczeństwa i jakości żywności, ale same dbają również o to, aby wszelkie właściwości żywności nie uległy pogorszeniu na etapie magazynowania i ekspozycji do sprzedaży i same poddają się certyfikacji dostarczając w ten sposób potwierdzenie swojej konsekwencji w dążeniu do zapewnienia bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu dostaw. Po przeprowadzonej certyfikacji ISO 22000 w placówkach sieci Makro Cash and Carry Polska S.A., otrzymujemy kolejne zapytania o tego rodzaju audyty od innych przedstawicieli handlu.

- Nie spodziewamy się ani dużego wzrostu ani spadku zainteresowania certyfikacją standardów obowiązujących w branży spożywczej. Organizacje zwykle podejmują decyzje o certyfikacji na zgodność z takimi normami, standardami, czy specyfikacjami, jakie są wymagane przez odbiorców produktów. W związku z tym obecnie najmniejszy jest przyrost certyfikacji wg ISO 22000 - normy coraz rzadziej wymaganej od kontrahentów, ale nadal cennej przy różnego rodzaju przetargach dla firm spoza ścisłego przetwórstwa żywności, np. dla firm transportowych, cateringowych, czy świadczących innego rodzaju usługi - mówi Małgorzata Kręcka.

Podkreśla także, iż duży wzrost liczby prowadzonych audytów obserwuje także w przemyśle paszowym. - Jest to certyfikacja na zgodność ze standardami GMP+. Dominuje certyfikacja w firmach transportujących produkty i materiały paszowe, ale mają miejsce również audyty w wytwórniach - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH