Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Największy przyrost utrzymuje w standardach BRC, IFS i GLOBALG.A.P.

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-01-2013, 13:44
Największy przyrost utrzymuje w standardach BRC, IFS i GLOBALG.A.P.
Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.

Wśród producentów żywności nadal największy przyrost utrzymuje się przy certyfikacji standardów BRC, IFS i GLOBALG.A.P. Wymagają ich przede wszystkim sieci handlowe, ale także inni odbiorcy, głównie poza granicami Polski. Certyfikacji poddają się właściwie wszystkie sektory przetwórstwa żywności - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.

TÜV Rheinland Polska prowadzi audyty np. u producentów produktów mięsnych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, słodyczy, pieczywa i dań gotowych, ketchupów, majonezów, najwięcej audytów prowadzimy jednak nadal w branży owocowo-warzywnej.

Ciekawe jest to, że sieci handlowe nie tylko wymagają od swoich dostawców dowodów na spełnienie warunków bezpieczeństwa i jakości żywności, ale same dbają również o to, aby wszelkie właściwości żywności nie uległy pogorszeniu na etapie magazynowania i ekspozycji do sprzedaży i same poddają się certyfikacji dostarczając w ten sposób potwierdzenie swojej konsekwencji w dążeniu do zapewnienia bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu dostaw. Po przeprowadzonej certyfikacji ISO 22000 w placówkach sieci Makro Cash and Carry Polska S.A., otrzymujemy kolejne zapytania o tego rodzaju audyty od innych przedstawicieli handlu.

- Nie spodziewamy się ani dużego wzrostu ani spadku zainteresowania certyfikacją standardów obowiązujących w branży spożywczej. Organizacje zwykle podejmują decyzje o certyfikacji na zgodność z takimi normami, standardami, czy specyfikacjami, jakie są wymagane przez odbiorców produktów. W związku z tym obecnie najmniejszy jest przyrost certyfikacji wg ISO 22000 - normy coraz rzadziej wymaganej od kontrahentów, ale nadal cennej przy różnego rodzaju przetargach dla firm spoza ścisłego przetwórstwa żywności, np. dla firm transportowych, cateringowych, czy świadczących innego rodzaju usługi - mówi Małgorzata Kręcka.

Podkreśla także, iż duży wzrost liczby prowadzonych audytów obserwuje także w przemyśle paszowym. - Jest to certyfikacja na zgodność ze standardami GMP+. Dominuje certyfikacja w firmach transportujących produkty i materiały paszowe, ale mają miejsce również audyty w wytwórniach - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH