REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Naukowcy wyprodukowali syntetyczną żywność. Ale nieprędko będziemy mogli ją jeść

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 27-10-2015, 11:39
Naukowcy wyprodukowali syntetyczną żywność. Ale nieprędko będziemy mogli ją jeść
Na zdj. Prof. Andrzej Jarmoluk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Fot. Tomasz Lewandowski/UPWr

Od lat w świecie nauki pojawiają się pomysły wyprodukowania żywności „w laboratorium”. Zaliczyć do nich można np. hodowlę tkanki mięśniowej in vitro, z próbki pobranej z mięśnia krowy. Pojawiają się także metody izolowania z roślin preparatów białkowych, z których później próbuje się formować coś, co przypomina mięso. Zdaniem specjalistów, tego typu żywność raczej nieprędko pojawi się na naszych talerzach.

REKLAMA

Na temat możliwości produkcji „syntetycznej” żywności rozmawiamy z Prof. Andrzejem Jarmolukiem, z Wydziału Nauk o Żywności, Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Jakie możliwości niesie nauka dla producentów żywności? Czy na przykład jest możliwe by syntetycznie wyprodukować żywność?

„Syntetycznie” oznacza, że coś nie powstało drogą naturalną, bez wykorzystania naturalnych cech organizmów, które w drodze ewolucji natura ukształtowała do ich replikacji, wzrostu itd. Posiłkując się m.in. metodami inżynierii genetycznej, tkankowej, naukowcy na świecie już teraz są w stanie wytwarzać w laboratoriach coś, co przypomina tkankę mięśniową. Jest to możliwe.

Jednak w mojej ocenie, w dzisiejszych czasach tego typu działania wybiegają zbyt daleko w przyszłość i obecnie nie mają szans przełożenia na praktykę przemysłową. Myślę, że tak będzie jeszcze w najbliższych kilkudziesięciu latach.

Czy jednak produkcja żywności „z laboratorium” może z czasem rozwinąć się na skalę przemysłową?

Przytoczę tu anegdotę: „W czasach gdy nie było jeszcze samochodów futuryści mówili, iż rozwój komunikacji będzie mocno ograniczony, bo zabraknie siana dla koni”. To pokazuje, że nie jesteśmy w stanie przewidywać tego, co się może wydarzyć  w przyszłości . Np. nikt z nas nie był w stanie przewidzieć takiego rozwoju telefonii komórkowej, jaki nastąpił w ostatnich kilkunastu latach.

Wiedząc, jak wysokie  są koszty aktualnie stosowanych technik wytwarzania żywności z tzw. „próbówki”, metody te wydają się w najbliższych kilkudziesięciu latach mało prawdopodobne do wdrożenia w praktyce przemysłowej. Oczywiście te badania wnoszą określony wymiar wiedzy i postępu, ale są bardzo przyszłościowe. Myślę, że w najbliższych latach, ludzkość znajdzie wiele prostszych, tańszych rozwiązań ku temu, by mogła zabezpieczyć swoje potrzeby żywieniowe.

Kolejne fragmenty rozmowy z prof. Andrzejem Jarmolukiem już wkrótce na naszym portalu.               

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH