Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nestle stale inwestuje w najnowsze technologie

  • Autor: pr
  • Data: 25-04-2014, 12:35

Nestle umacnia pozycję lidera w dziedzinie nauki o żywności, odżywianiu i technologii. Działające od roku w Rzeszowie Centrum ds. Zapewnienia Jakości Badań – Nestle Quality Assurance Center (NQAC) wykonało już ponad 50 tys. analiz dla ponad 20 fabryk z 8 europejskich krajów. Dodatkowo uzyskało najwyższą ocenę "A" w badaniach biegłości w zakresie parametrów mikrobiologicznych i chemicznych.

Nestle nieustannie inwestuje w najnowsze technologie stawiając na najwyższą jakość i bezpieczeństwo. Centrum ds. Zapewnienia Jakości Badań w Rzeszowie zaczęło działać rok temu jako już 10-te centrum badawcze Nestlé w Europie. Celem tej specjalistycznej jednostki jest zapewnienie najnowocześniejszych i najwyższej jakości usług związanych z bezpieczeństwem żywności i dobrymi praktykami laboratoryjnymi. Podobnie jak inne tego typu placówki Nestlé, centrum w Rzeszowie wspiera europejskie fabryki z podległego obszaru w badaniach laboratoryjnych produktów żywnościowych oraz dostarcza wiedzę ekspercką m.in. w dziedzinie analiz chemicznych i mikrobiologicznych.

NQAC przez swój pierwszy rok działalności realizowało badania dla 20 zakładów produkcyjnych z 8 krajów południowo-wschodniej Europy: Polski, Grecji, Węgier, Bułgarii, Rumunii, Serbii, Czech, Słowacji, a także z rynku francuskiego, włoskiego oraz hiszpańskiego. W Polsce współpracuje z 6 fabrykami Nestle: w Namysłowie, Kargowej, Kaliszu, Rzeszowie, Toruniu i Lubiczu. Centrum świadczy fachową pomoc przeprowadzając m.in. audyty z zakresu wymagań Bezpieczeństwa i Dobrej Praktyki Laboratoryjnej. Po roku działalności NQAC posiada już 11 metod akredytowanych, w tym wszystkie z Laboratorium Analizy Instrumentalnej. Potwierdzeniem najwyższego poziomu analiz jest przyznanie NQAC w Rzeszowie oceny "A" w badaniach biegłości w zakresie parametrów mikrobiologicznych i chemicznych.

- Pierwszy rok działalności centrum w Rzeszowie był dla nas dużym wyzwaniem, ale też ciekawym doświadczeniem. Stopniowo rozwijamy działania - zarówno jeśli chodzi o zakres metod badawczych jak i liczbę odbiorców, dla których wykonujemy analizy. Centrum aktualnie zatrudnia 28 specjalistów. W naszych planach jest dalszy rozwój centrum, a w 2014 roku wdrożenie nowych metod badawczych oraz rozszerzenie zakresu analiz dla funkcjonujących już metod. Planujemy również przedstawienie do Polskiego Centrum Akredytacji metod badawczych z obszaru mikrobiologii, a także akredytację metod chemicznych tak, aby nasze portfolio zawierało akredytowane analizy w kierunku wszystkich wartości odżywczych produktów - mówi Małgorzata Filar, Kierownik NQAC Rzeszów, Nestlé Polska S.A.

Nestle stawia na innowacyjny rozwój oraz młode talenty. NQAC bierze udział w programie Europejska Inicjatywa Nestlé Na Rzecz Zatrudniania Ludzi Młodych1 (ang. Nestlé Youth Employment Initiative) umożliwiającym młodym absolwentom odbycie stażu i nabycie praktyki zawodowej.

Nestle SA posiada największą wśród producentów żywności na świecie sieć ośrodków badawczych, którą tworzą 34 centra badawcze zatrudniające około 5 tys. specjalistów. Działalność firmy w zakresie badań i rozwoju, w tym istnienie rzeszowskiego centrum badawczego, wpisuje się w wyznawaną przez firmę filozofię Tworzenia Wspólnej Wartości. Oznacza ona prowadzenie odpowiedzialnego biznesu, z poszanowaniem środowiska i społeczeństwa, oferowanie bezpiecznych produktów najwyższej jakości i tworzenie nowych miejsc pracy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • xccv 05-05-2014, 12:44:
Jak to możliwe Ewelina, skoro w Gorzkiej jest od 70-99% ziarna kakao?!? Jak tam moze byc tyle cukru? Jak już to jest tam duża zawartość tłuszczu roślinnego z kakaowca....
  • Ewelina STYBAK, Gdańsk 26-04-2014, 17:28:
CZEKOLADA GORZKA TO:
35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie negatywna, bo plaga otyłości, i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. trans. Ekspresowe tycie gwarantowane. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim zdrowiu, powinna być produktem zdecydowanie zakazanym. Fabryki smaku działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny marketing, a jakże. Indianin z dżungli brazylijskiej, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego? a no bo, smaczniejsze (słodsze: cukier, słodziki). Są to tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH