Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nestle w międzynarodowym programie przeciw marnowaniu żywności

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-06-2016, 14:58
Nestle w międzynarodowym programie przeciw marnowaniu żywności
Jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana, a straty z tego tytułu sięgają niemal bilion dolarów rocznie fot. Nestle

Szacuje się, że aż jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana i ląduje na śmietniku, a straty z tego tytułu sięgają niemal bilion dolarów rocznie. By walczyć z tym problemem, powołano właśnie międzynarodowy program ramowy, w którym udział bierze Nestle jako wiodący, światowy producent żywności.

Pierwszym krokiem partnerstwa firm i organizacji przeciw marnowaniu żywności jest ustanowienie międzynarodowych standardów do mierzenia strat żywności. 

Zjawisko to generuje niebagatelne koszty dla gospodarki, a straty z tytułu marnowania żywności to nawet 940 mld dolarów rocznie w skali globalnej. Na marnotrawstwie produktów żywnościowych traci również nasza planeta. Żywność, która jest marnowana i ląduje na śmietniku, odpowiada za około 8 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych. Gdyby porównać ten wynik do poziomów emisji osiąganych przez państwa, to odpady żywnościowe znalazłyby się na trzecim miejscu niechlubnego podium, zaraz za Chinami i Stanami Zjednoczonymi.

Jak dotąd trudno było jednak precyzyjnie określić, gdzie zjawisko marnowania żywności występuje najsilniej oraz ile żywności jest tracone na poszczególnych etapach łańcucha produkcji. Definicje opisujące ten problem były niejasne, brakowało systematycznych norm, które pozwoliłyby precyzyjnie mierzyć straty, porównywać dane i opracować skuteczną strategię walki ze zjawiskiem.

Dlatego powołano międzynarodowy program ramowy, który wspomoże przedsiębiorstwa, rządy i inne organizacje w mierzeniu strat żywności, raportowaniu o problemie i odpowiednim zarządzaniu odpadami żywnościowymi. Program został stworzony na początku czerwca w Kopenhadze i Waszyngtonie podczas Global Green Growth Forum (3GF) 2016.

W czasie forum wiodące organizacje międzynarodowe w tym również firma Nestle, ogłosiły swoje partnerstwo w walce z marnowaniem żywności, jednocześnie tworząc pierwsze w historii międzynarodowe standardy, które pozwolą na mierzenie, ile żywności faktycznie jest marnowane (Food Loss and Waste Accounting and Reporting Standard, skrót:  FLW Standard).

- Powstanie tej normy to prawdziwy przełom. Po raz pierwszy kraje i przedsiębiorstwa zostały wyposażone w jasne zasady i będą w stanie obliczyć, jak wielka jest skala marnowania żywności i gdzie to zjawisko występuje. Dodatkowo będą mogły raportować o problemie w bardzo wiarygodny i spójny sposób – mówi Andrew Steer, prezes Światowego Instytutu Zasobów (ang. World Resources Institute).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH