Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nie ma uzasadnienia dla tworzenia nowego systemu bezpieczeństwa żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-01-2015, 15:20
Nie ma uzasadnienia dla tworzenia nowego systemu bezpieczeństwa żywności
Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska

Międzynarodowe standardy bezpieczeństwa żywności BRC Food i IFS Food zostały opracowane w celu ujednolicenie wymagań stawianych producentom żywności w różnych krajach. Tworzenie polskiego standardu, który dotyczyłby podobnych kwestii w mojej opinii nie ma uzasadnienia - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

Podkreśla, że oba standardy - IFS i BRC, zawierają wymagania dotyczące spełnienia obowiązujących przepisów prawa. Ich certyfikacja jest dobrowolna, ale bardzo często wiąże się z wymaganiami stawianymi producentom przez odbiorców zagranicznych i sieci handlowe.

- Oczywiście niektóre organizacje, jak UPEMI( Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego) tworzą standardy przeznaczone dla określonej grupy producentów, i tak funkcjonuje już system QAFP przeznaczony dla producentów mięsa i wędlin, którego zakres jest stopniowo poszerzany o kolejne grupy produktów - takie jak ostatnio konserwy i pieczywo - mówi Małgorzata Kręcka.

Zaznacza równocześnie, że dla konsumentów jednak najważniejsza pozostaje niezmiennie jakość produktu końcowego, po który chętnie sięgną ponownie. Taki produkt osiąga się dzięki sprecyzowaniu warunków procesów technologicznych, jak i cech materiałów, surowców i półproduktów stosowanych w produkcji. Następnie należy przestrzegać tego, co zostało założone. - Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności oparte o różne wypracowane już normy i standardy pomagają w zidentyfikowaniu obszarów, które należy rozważyć pod kątem występujących zagrożeń dla otrzymania bezpiecznego i standardowego produktu. Myślę, że nie ma potrzeby opracowywania i wdrażania w życie kolejnych standardów. Wystarczy tylko rzetelnie przestrzegać wymagań standardów, które się przyjęło do stosowania, oraz oczywiście szczegółowych wymagań prawnych - mówi ekspert TÜV Rheinland Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH