Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nie zharmonizowano przepisów dot. suplementów diety

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-04-2015, 12:17
Nie zharmonizowano przepisów dot. suplementów diety

W prawie żywnościowym UE dotyczącym suplementów diety dotychczas nie zharmonizowano zasad stosowania składników roślinnych. Komisja Europejska jako przeszkody wskazuje zbyt duże rozbieżności w podejściu do oceny składników w  poszczególnych państwach członkowskich oraz naukowe i metodologiczne trudności, które wręcz uniemożliwiają stworzenie oczekiwanych ogólnoeuropejskich ram prawnych - powiedział Paweł Mirosz, doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting.

Zauważa, że ze względu na problematykę zagadnienia, państwa członkowskie samodzielnie podejmują własne inicjatywy mające na celu ustanowienie krajowych zasad dotyczących stosowania w suplementach diety składników innych niż witaminy i minerały, np.: składniki roślinne, grzyby, aminokwasy, nukleotydy, enzymy, kwasy tłuszczowe i wiele innych. - Każda propozycja nowej regulacji prawnej w tym zakresie stanowiąca przepis techniczny musi być notyfikowana na poziomie wspólnotowym. W historii mieliśmy już przykłady wielu negatywnych opinii Komisji w sprawie nowo proponowanych rozwiązań legislacyjnych np.  dotyczących dozwolonych lub zabronionych wykazów składników roślinnych - mówi ekspert IGI Food Consulting.

W pierwszym kwartale tego roku Belgia i Rumunia notyfikowały do Komisji projekty nowych przepisów dotyczących stosowania składników roślinnych w żywności - w tym wykorzystywanych w  suplementach diety.

Pierwsza z propozycji stanowi wypadkową rekomendacji z projektu PLANT LIBRA - Plant Level of Intake, Benefit and Risk Assessment, współpracy z Francją i Włochami jaka wywiązała się w trakcie tego projektu (BELFRIT) oraz rekomendacji krajowych. - Drugi ze świeżo notyfikowanych przepisów to projekt rumuński, regulujący najważniejsze aspekty dotyczące zasad wprowadzania na rynek m.in. roślinnych suplementów diety. Propozycja obejmuje m.in.: rodzaje i gatunki roślin oraz ich przetwory, które nie są dopuszczone do stosowania w suplementach diety; gatunki glonów, porostów i grzybów dopuszczonych do stosowania; oraz gatunki roślin o limitowanym zastosowaniu w  suplementach diety - mówi Paweł Mirosz.

Dodaje, że pozostałe ważne inicjatywny legislacyjne dotyczące nie tylko roślinnych suplementów diety z  jakimi mieliśmy do czynienia w ostatnim czasie dokonały się m.in.: we Włoszech, Francji oraz na Litwie.

Bardziej aktywne kraje zachęcają pozostałe państwa członkowskie do podobnych inicjatywy ustawodawczych w celu zharmonizowania zasad dotyczących stosowania składników roślinnych i zmniejszania przeszkód w swobodnym przepływie towarów.

Podkreśla, iż pomimo braku formalnego projektu prawnego liczne zmiany w podejściu do oceny roślinnych suplementów diety zauważalne są również w Polsce. - Pierwotnie restrykcyjne podejście urzędów krajowych uległo znacznej poprawie jednak nadal pozostaje wiele kwestii problemowych - dodaje Paweł Mirosz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH