REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Niechęć konsumentów do chemicznych konserwantów wymusza szukanie alternatyw

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-11-2009, 15:31
Niechęć konsumentów do chemicznych konserwantów wymusza szukanie alternatyw

Ogólne tendencje na rynku, postrzeganie produktów przez konsumentów idą w kierunku eliminacji dodatków postrzeganych jako "sztuczne". Konserwanty były pierwszymi które zaczęły być eliminowane z żywności, często ich eliminacja jest wykorzystywana marketingowo - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Andrzej Turlej, Business Manager Chr Hansen Poland sp. z o.o.

REKLAMA

Powstają nowe metody konserwacji nie wymagające użycia sztucznych konserwantów. Do takich należy np. tzw. bioprotekcja. Za procesy gnilne i fermentacyjne żywności, oraz jej zanieczyszczenie odpowiedzialne są różne patogeny takie jak Escherichia coli, Listeria, Salmonella, czy też powszechnie występujące grzyby. Jest możliwe stosowanie niektórych kultur bakterii w celu zabezpieczania np. owoców przed działaniem niepożądanych drobnoustrojów, które polega na inhibicji szkodliwych kultur w obecności bakterii kwasu mlekowego.

- Bioprotekcja polega na dodaniu do chronionego produktu specjalnej mieszanki mikroorganizmów które poprzez swój rozwój, przekształcenia związków chemicznych wypełniają niszę pokarmową jaką normalnie zajęły by mikroorganizmy powodujące psucie żywności pasożytują na szkodliwych mikroorganizmach - bakteriach gnilnych, a są obojętne dla człowieka. W ten sposób powstrzymany zostaje rozwój niepożądanych mikroorganizmów, czyli uzyskuje się ten sam efekt jak przy konserwantach chemicznych. Metoda ta ma szereg ograniczeń w stosowaniu, ale jej rozwój i udoskonalenie jest tylko kwestią czasu - mówi Andrzej Turlej.

- Bioprotekcja oparta na wyizolowanych szczepach bakterii zapobiega rozwojowi mikroorganizmów gnilnych i patogennych. w przemyśle mięsnym i przy produkcji dań gotowych. Dzięki niej można wyeliminować zupełnie lub obniżyć ilość stosowanych konserwantów chemicznych. Bioprotekcja jest znana od lat w takich produktach jak salami, szynki dojrzewające, ale dopiero od stosunkowo niedawna jest wykorzystywana świadomie poprzez stosowanie sprawdzonych szczepów bakterii. Można stwierdzić, że jest perspektywiczną przeciwwagą dla chemicznych konserwantów. Np. obecnie trwają prace nad zastosowaniem jej w przemyśle rybnym - podsumowuje Rafał Mosiewicz, MBU Manager z Chr Hansen Poland sp. z o.o.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH