Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niedobór lub nadmiar soli w żywności ma negatywny wpływ na rozwój płodu

  • Autor: PAP
  • Data: 07-07-2011, 15:46

Niedobór lub nadmiar soli w diecie ciężarnej ma negatywny wpływ na rozwój nerek płodu i może prowadzić w przyszłości do wystąpienia nadciśnienia u potomstwa - wynika z badań na szczurach, które publikuje "American Journal of Physiology - Renal Physiology".

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Heidelbergu w Niemczech oraz Uniwersytetu w Aarhus w Danii, którzy ciężarne, a następnie karmiące samice szczurów hodowali na diecie zawierającej małe, średnie lub duże ilości sodu (w postaci soli kuchennej, czyli chlorku sodu).

W czwartym tygodniu po przyjściu na świat małe szczury odstawiono od piersi matki i przestawiono na dietę zawierającą umiarkowane ilości soli.

Strukturę nerek sprawdzono, gdy małe gryzonie miały tydzień, a następnie 12 tygodni. Tuż po przyjściu na świat oraz po tygodniu zmierzono im też poziom związków znanych ze swej roli w rozwoju nerek. Następnie, między drugim a dziewiątym miesiącem życia, potomstwu męskiemu monitorowano ciśnienie tętnicze przy pomocy aparatu telemetrycznego, umożliwiającego pomiary na odległość.

Okazało się, że liczba tzw. kłębuszków nerkowych, wchodzących w skład podstawowych jednostek strukturalnych nerki - nefronów, była znacznie mniejsza u potomstwa samic, które były na diecie ubogiej lub zbyt bogatej w sól. W nefronach odfiltrowywany jest z krwi nadmiar wody i soli mineralnych oraz inne substancje zbędne lub toksyczne, które są produktami przemiany materii albo dostają się do organizmu z pożywieniem. Czynność nefronu polega też na regulacji ciśnienia tętniczego krwi, regulacji poziomu soli mineralnych w organizmie i ogólnie jest niezbędna dla podtrzymania życia człowieka i zwierząt.

Jak przypominają autorzy pracy, u ludzi niska liczba kłębuszków (a co za tym idzie - nefronów) w nerkach noworodka jest związana z ryzykiem nadciśnienia, chorób serca i nerek w życiu dorosłym.

Naukowcy zaobserwowali ponadto, że po ukończeniu 5. miesiąca życia samce będące potomstwem matek spożywających bardzo małe lub bardzo duże ilości soli miały wyższe średnie ciśnienie tętnicze niż męskie potomstwo samic na diecie o umiarkowanej zawartości sodu.

Zbyt małe lub zbyt duże spożycie soli w ciąży powodowało też u potomstwa zmiany w produkcji białek odpowiedzialnych za rozwój nerek. Na przykład, dzieci samic, które były na diecie ubogiej w sól (niskosodowej) produkowały mniej białka FGF-10, pobudzającego rozwój nerek, z kolei dzieci matek, których dieta była bogata w sól produkowały mniejsze ilości dwóch innych białek niezbędnych w procesie formowania się nerek - tj. białka Pax-2 oraz FGF-2.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH