Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niepokojący wzrost liczby przypadków zakażenia salmonellą

  • Autor: PAP
  • Data: 12-12-2017, 17:39
Niepokojący wzrost liczby przypadków zakażenia salmonellą
Fot. Fotolia

Liczba przypadków zakażenia bakterią salmonelli w wyniku spożycia zakażonej żywności wzrosła w UE od 2014 roku o 3 proc., co jest "niepokojącą zmianą" po dekadzie tendencji spadkowej - wynika z opublikowanego we wtorek raportu unijnych agencji.

Bakteria salmonelli w 2016 roku była w UE główną przyczyną występowania chorób przenoszonych przez żywność; stanowiła 22,3 proc. takich przypadków, w porównaniu z 11,5 proc. w 2015 roku - czytamy w raporcie Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W sumie w 2016 roku wykryto w Unii Europejskiej 94 530 przypadków zakażenia człowieka salmonellą. Salmonella enteritidis - najbardziej popularny serotyp bakterii salmonelli, wywołujący zakażenie w wyniku spożycia głównie jajek czy drobiu - był przyczyną 59 proc. wszystkich przypadków tej choroby odnotowanych w UE w roku 2016 r. W tym czasie do szpitala z tej przyczyny trafiło 1 766 osób, a 10 zmarło - wynika z dokumentu.

"Wzrost, który wykazały nasze dane kontrolne, jest niepokojący i przypomina, że musimy być czujni" - powiedział szef zespołu badawczego ECDC Mike Catchpole.

Zakażenie bakterią salmonelli może powodować biegunkę, gorączkę, skurcze żołądka i wymioty. Objawy te zazwyczaj występują między pierwszym a trzecim dniem od zakażenia i trwają od czterech do siedmiu dni. W skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do śmierci.

W raporcie unijnych agencji czytamy ponadto, że w krajach Wspólnoty często dochodzi także do zakażenia bakterią campylobacter, występującą w mięsie drobiowym. W 2016 roku odnotowano o ponad 6 proc. więcej takich przypadków niż w roku poprzednim; zmarło jednak jedynie 0,03 proc. dotkniętych zatruciem. Z kolei w wyniku zakażenia bakterią listeria zmarło w 2016 roku w Unii Europejskiej 247 osób; w tym czasie zarejestrowano ponad dziewięcioprocentowy wzrost liczby przypadków zakażenia tą bakterią.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 181) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH