Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niestabilność inwestycji w branży spożywczej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-01-2015, 12:50
Niestabilność inwestycji w branży spożywczej
Michał Koleśnikow, analityk Banku BGŻ (fot. zelaznastudio.pl)

-Inwestycje w branży spożywczej są bardziej niestabilne niż można by się spodziewać. W poszczególnych latach poziom inwestycji ulega dosyć dużym zmianom. Przed 2004 rokiem mówiło się, że żywność z zachodu zaleje polski rynek. Stało się jednak zupełnie inaczej, czego wyrazem jest boom inwestycyjny notowany krótko po naszym wstąpieniu do UE w tamtym okresie – mówił na konferencji organizowanej przez PAIiIZ Michał Koleśnikow, kierownik wydziału ds. analiz sektorowych w Banku BGŻ.

W opinii Michała Koleśnikowa inwestycje w sektorze spożywczym nie są zupełnie oderwane od tego, co dzieje się w gospodarce ogółem. Gdy spada dynamika PKB, to spadają również inwestycje. Co istotne pozostałe wyniki branży nie są już tak bezpośrednio skorelowane z sytuacją gospodarczą kraju.

W poszczególnych branżach sektora spożywczego stopa inwestycji, czyli inwestycje w stosunku do produkcji sprzedanej, kształtują się różnie. Pod tym względem pozytywnie wyróżnia się przede wszystkim przetwórstwo owoców i warzyw, a także produkcja wyrobów piekarskich i mącznych. -Generalnie stopa inwestycji w roku 2013 była niższa niż w pierwszych latach po wejściu do Unii Europejskiej. Oznacza to, że sprzedaż rosła szybciej niż inwestycje. Naszym zdaniem Wyniki prowadzonych analiz pokazują, że poszczególne branże inwestowały mniej, niżby mogły. Przedsiębiorstwa odkładały planowane inwestycje na później - zauważył ekonomista BGŻ.

Jak podkreśla Michł Koleśnikow, można mówić o pewnych fazach inwestycji w polski przemysł spożywczy. Faza poprzedzająca wejście Polski do Unii Europejskiej, charakteryzowała się zastojem jeżeli chodzi o inwestycje na rynku spożywczym. W latach 2003 - 2005 widoczne było podnoszenie standardów, co wynikało z konieczność dostosowania się do norm obowiązujących w UE oraz realizacji potencjału na wspólnym rynku. Lata 2005 - 2008 to dalsza rozbudowa mocy wytwórczych. W trzeciej fazie (2008 - 2012) większy nacisk kładziono na zwiększenie efektywności, lepsze wykorzystanie posiadanych zasobów oraz surowców.

-Należy się zastanowić z jaką fazą mamy do czynienia obecnie. Wyniki prowadzonych przez nas badań nie dają tutaj jednoznacznych odpowiedzi. Być może nadszedł czas inwestycji w innowacje, jednak część przedsiębiorców, zwłaszcza z małych i średnich firm, podważa tę tezę. Innowacje stają się istotne przede wszystkim dla dużych firm - wyjaśnił.

Dodaje również, że najwięcej inwestują te branże, w których zmienia się struktura rynku. -Doskonałym przykładem jest tutaj piekarnictwo. Duże inwestycje następują w sferze integracji przedsiębiorstw, ich łączenie oraz przejmowanie konkurentów. Małe i średnie piekarnie tracą rynek, natomiast otwierają się wielkie przemysłowe piekarnie, fabryki pieczywa mrożonego - konkludował Michał Koleśnikow.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH