Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

NIK odpowiada na krytykę raportu ws. dodatków do żywności

Podane w raporcie NIK wyniki monitoringu spożycia i stosowania dodatków do żywności pochodzą z opracowań Instytutu Żywności i Żywienia na zlecenie Głównego Inspektora Sanitarnego - poinformowała w komunikacie Najwyższa Izba Kontroli.

NIK odpowiada na krytykę raportu ws. dodatków do żywności
Krzysztof Kwiatkowski, prezes NIK, fot. PTWP

NIK odniosła się w ten sposób do wypowiedzi wiceprezesa Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzeja Gantnera, który ocenił w czwartkowej rozmowie z PAP, że raport NIK ws. dodatków do żywności podważa wiarygodność zarówno systemu urzędowej kontroli żywności jak i bezpieczeństwa polskich produktów żywnościowych.

"Raport w sposób nieuzasadniony podważa wiarygodność bezpieczeństwa żywności, wprowadzając w błąd zarówno konsumentów w Polsce, jak i również odbiorców za granicą" - mówił PAP Gantner.

NIK przekonuje tymczasem w przesłanym PAP w piątek komunikacie, że informacja o wynikach kontroli "w żadnym miejscu nie wskazuje, że system bezpieczeństwa żywności jest niezgodny z systemem stosowanym w Unii Europejskiej". "Wskazuje jednak słabe strony tego systemu, jego braki, niedociągnięcia, czego p. A. Gantner wydaje się nie zauważać" - stwierdza Izba.

Podkreśla, że nazwanie dokumentu NIK "oderwaną od rzeczywistości symulacją", jak to zrobił Gantner, jest "nieuprawnione".

Izba przekonuje, że jej informacja o dodatkach do żywności z początku stycznia, która oburzyła wiceprezesa Polskiej Federacji Producentów Żywności, to "obiektywne, niepodważalne ustalenia kontroli, znajdujące oparcie w zebranych dokumentach, zweryfikowanych w toku rozpatrywania zastrzeżeń, a także wynikających z opinii ekspertów powołanych przez NIK".

"Prezentowane w raporcie NIK wyniki monitoringu spożycia i stosowania dodatków do żywności, które wskazywały, że w przypadku niektórych substancji dodatkowych (m.in. azotyny sodu i potasu, kwas sorbowy i sorbiniany, kwas benzoesowy i jego sole, dwutlenek siarki i siarczyny) pobranie z dietą przez populację polską w pewnych grupach wiekowych przekraczało ustalone akceptowane dzienne pobranie (ADI), pochodzą z opracowań wykonanych przez Instytut Żywności i Żywienia na zlecenie Głównego Inspektora Sanitarnego" - czytamy w komunikacie NIK.

Izba dodaje, że "propozycje substancji dodatkowych, dla których wskazane było oszacowanie pobrania przez populację polską" formułował Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.

NIK podkreśla też, że dowody na związek azotynów w diecie z nowotworami żołądka oraz połączenia azotynów i azotanów z przetworzonego mięsa z nowotworami jelita grubego - "to stwierdzenie Komisji UE po dokonanej ponownej ocenie tych dodatków (Decyzja Komisji (UE) 2018/702 z dnia 8 maja 2018 r. dotycząca przepisów krajowych zgłoszonych przez Danię w sprawie dodawania azotynów do niektórych produktów mięsnych)".

więcej informacji:

Andrzej Gantner RSS ALERT    /    Polska Federacja Producentów Żywności RSS ALERT    /    Najwyższa Izba Kontroli RSS ALERT    /    NIK RSS ALERT    /    dodatki do żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Konrad 2019-01-21 11:40:12
    Prowadzenie publicznej polemiki w tej kwestii nikomu nie służy a producentom żywności przede wszystkim!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.242.115.55
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.