Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowa wersja BRC uszczelnia łańcuch dostaw

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-02-2015, 12:30
Nowa wersja BRC uszczelnia łańcuch dostaw

Zmiany dokonane w kolejnej wersji z pewnością uszczelnią łańcuch dostawców. Powinny też zminimalizować pojawianie się zafałszowanej żywności. Z kolei dla zakładów produkcyjnych jest to pokazanie kierunku, w jakim idą twórcy standardu - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Michał Kundzicz, Audytor Wiodący, ekspert Bureau Veritas w zakresie certyfikacji produkcji żywności.

Na początku stycznia bieżącego roku ukazała się nowa wersja Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności znanego pod powszechnym skrótem BRC Food. Jest to już 7-ma wersja standardu, który został opracowany pierwotnie w 1998 roku i od tego czasu jest systematycznie rozwijany.

Jak zaznacza Michał Kundzicz, dużą i pozytywną zmianą dla producentów żywności - co należy podkreślić - jest dostępność tego dokumentu. O ile za poprzednie wydania właściciele kazali sobie słono płacić (zarówno za wersję drukowaną jak i elektroniczną), to tym razem standard jest powszechnie dostępny, po uprzednim zalogowaniu się do strony sklepu BRC. - Ważne jest również to, że standard jest od razu dostępny w kilku kluczowych językach w tym również po polsku, co było sporym problemem w poprzednich wydaniach. Najpierw ukazywała się wersja angielska, a dużo później pojawiały się tłumaczenia na inne języki. W tym przypadku mając do dyspozycji wersję w języku ojczystym, firmy będą szybciej reagować na zmiany - uważa ekspert Bureau Veritas.

Dodaje, iż sami właściciele standardu twierdzą, obecna wersja nie jest żadną rewolucją a jedynie ewolucją już funkcjonującej normy. Zmiany, jakie zostały wprowadzone do wersji 7-mej, zostały wywołane głównie przez potrzebę aktualizacji oraz dodania tych wymagań, które musiały zostać ujęte po, licznych w ostatnich latach, skandalach z fałszowaniem żywności. Dodatkowym celem była chęć minimalizacji ilości audytów u producentów.

Z istotnych zmian audytor Bureau Veritas podkreśla:
- Ograniczenie wyłączeń ze stosowania standardu w zakładach. Wyłączenie takie będzie możliwe jedynie wówczas, gdy produkty wyłączane z zakresu będą się istotnie odróżniać od tych, które podlegają certyfikacji oraz muszą być produkowane w fizycznie wydzielonych częściach zakładu. Ograniczenia te mają służyć przede wszystkim klientom (aby nie wprowadzały klienta w błąd).


- Dużej modyfikacji uległ system ocen audytowych, aby wyróżnić najlepsze firmy oraz zmniejszyć presję na jednostkach certyfikujących i audytorach związaną z raportowaniem niezgodności. Dla tych najlepszych wprowadzona została ocena najwyższa AA, przy pozostawieniu oceny A bez zmian, natomiast pozostałe oceny zostały rozpisane na B i C. Dołożona została nowa ocena - D - po uwzględnionych zmianach skutkująca przyznaniem certyfikatu (do tej pory ocena D równała się niezaliczonemu audytowi). Pod tym względem, system stał się bardziej przyjazny producentom żywności.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH