REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nowe osiagnięcie Polotechniki Krakowskiej może zrewolucjonizować pakowanie żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 06-04-2012, 11:06

Na Politechnice Krakowskiej stworzono zupełnie nowe związki chemiczne, które mają zrewolucjonizować zastosowanie polimerów.

REKLAMA

Joanna Ortyl z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej opracowała nowy typ tak zwanych fotoinicjatorów. Szczegóły odkrycia na razie są tajemnicą, ale w rozmowie z Radiem Kraków udało się uchylić rąbka tajemnicy.

Joanna Ortyl twierdzi, że udało jej się opracować całkowicie nowe związki, przeznaczone do roli inicjatorów, związków rozpoczynających fotopolimeryzację kationową.

Polimeryzacja kationowa opiera się na bazie soli jodyniowych. Dzięki temu odkryciu technologia fotopolimeryzcji będzie szybsza i całkowicie bezpieczna dla ludzi i środowiska. Znajdzie swoje zastosowanie między innymi w drukowaniu powłok wykorzystywanych do pakowania żywności.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH