REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nowy trend w zarządzaniu zespołem produkcyjnym

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-04-2014, 09:45

O korzyściach jakie niesie ze sobą optymalizacja procesu produkcyjnego, przekonała się już niejedna polska firma. Nadal jednak poszukiwane są kolejne rozwiązania, skutecznie redukujące koszty i zwiększające zyski przedsiębiorstw. W firmach Europy Zachodniej zauważalny jest nowy trend. Dzięki niemu możliwy jest nawet 30-procentowy wzrost wydajności oraz 15-procentowa poprawa jakości.

REKLAMA

Nowością, którą coraz chętniej wykorzystują zachodnie firmy, jest Hancho. Ten menedżer sprawuje opiekę nad niewielkim, z reguły nieprzekraczającym 8 osób, zespołem produkcyjnym. Z jednej strony dba o spełnienie wytycznych organizacyjnych dotyczących standardów jakości, wydajności i bezpieczeństwa, z drugiej jego zadaniem jest ich ciągłe doskonalenie i dostosowywanie do realiów produkcyjnych, wspólnie z podległym mu zespołem. To natomiast wpływa na wzrost wydajności procesu.

- Team leader zna cały proces produkcyjny do tego stopnia, że jest w stanie zastąpić, w razie potrzeby, każdego z członków swojego zespołu. Będąc blisko samej produkcji jest w stanie wypracować najlepsze parametry, eliminować błędy i stale doskonalić procesy - wyjaśnia Maciej Wiertel z firmy doradczej Staufen Polska. Hancho powinien skupiać się na poszukiwaniu wszystkich miejsc, w których można wprowadzić usprawnienia. Kumulacja nawet mało szkodliwych na pierwszy rzut oka czynników, może w dłuższej perspektywie negatywnie rzutować na cały proces produkcyjny. Obserwując i bezpośrednio uczestnicząc w działaniach, Hancho może takie elementy łatwiej zauważyć i sprawnie eliminować.

Ten nowy rodzaj menadżera odgrywa również bardzo istotną rolę w kontaktach kadry zarządzającej z pracownikami. Można go uznać za pośrednika, który słucha uwag i wniosków racjonalizatorskich swojego zespołu. Jego rolą jest też motywowanie ludzi oraz przydzielenie im zadań wg ich predyspozycji. Skutkuje to większym zaangażowaniem pracowników oraz lepiej motywuje do pracy. W praktyce Hancho kieruje niedużą grupą osób, dzięki czemu może w pełni kontrolować wszystkie elementy procesu.

Choć zatrudnienie dodatkowych pracowników, nadzorujących proces produkcji, może wydawać się zbędną inwestycją, okazuje się jednak, że Hancho przynoszą przedsiębiorstwom wymierne korzyści. - Z mojego doświadczenia wynika, że firmy, które zdecydowały się na ich wprowadzenie, osiągają nawet 30-proc. wzrost wydajności oraz 15-proc. poprawę jakości wytwarzanych produktów - informuje Maciej Wiertel ze STAUFEN Polska. Dodatkowo w przedsiębiorstwach zatrudniających takich team leaderów, następuje poprawa komunikacji w strukturze organizacyjnej oraz wzrost motywacji i zadowolenia pracowników.

Zwiększenie wydajności firmy, poprawa jakości wytwarzanych wyrobów, a także wzrost zaangażowania pracowników, to efekt wprowadzenia do firm nowego menedżera, tzw. Hancho. Ten nowy trend zaczyna być coraz bardziej zauważalny w Europie Zachodniej i może niedługo stać się istotnym elementem w transformacji Lean także w Polsce.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH