Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

O 28 proc. wzrosła w 2008 r. liczba producentów ekologicznych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-06-2009, 09:27
O 28 proc. wzrosła w 2008 r. liczba producentów ekologicznych

31 grudnia 2008 roku pod kontrolą upoważnionych jednostek certyfikujących znajdowało się 15,21 tys. producentów, w tym 236 przetwórni ekologicznych - wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która odpowiada za kontrole w rolnictwie ekologicznym. To o 28 proc. więcej niż na koniec 2007 r., kiedy w Polsce działało 11,87 tys. producentów ekologicznych. W ciągu roku wzrosła też liczba jednostek certyfikujących: z siedmiu do 11.

Zgodnie z prawodawstwem wspólnotowym państwa członkowskie wyznaczają systemy kontroli, które funkcjonują na ich terenie. Polska przyjęła system składający się z prywatnych jednostek certyfikujących, upoważnianych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz nadzorującego je urzędu administracji państwowej, którym jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jednostki certyfikujące przeprowadzają kontrole u producentów prowadzących działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz wydają i cofają certyfikaty zgodności.

W 2008 r. IJHARS przeprowadzała systematyczne kontrole artykułów rolno-spożywczych pod kątem eliminowania bezprawnego oznakowania sugerującego, że artykuł został wyprodukowany metodami ekologicznymi. Dodatkowo do IJHARS wpłynęło 21 sygnałów dotyczących nieprawidłowego oznakowania w zakresie rolnictwa ekologicznego. W wyniku kontroli, wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali  trzy decyzje administracyjne nakazujące poddanie kwestionowanego oznakowania produktów rolno-spożywczych określonym zabiegom. Bezprawnie zastosowano określenia nawiązujące do ekologicznej metody produkcji w oznakowaniu m.in. jaj spożywczych, kaszy gryczanej, herbaty oraz przetworów mięsnych.

Terminy związane z produkcją ekologiczną, ich pochodne lub wersje skrócone, jak np.: "bio", "eko" używane samodzielnie lub łącznie, mogą być stosowane na terenie Wspólnoty i we wszystkich językach Wspólnoty. Jak wyjaśniają eksperci IJHARS, na etykiecie obowiązkowo umieszcza się numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej, której kontroli podlega podmiot gospodarczy, który przeprowadził ostatnie działanie przygotowawcze. Aby wykorzystać wspólnotowe logo w oznakowaniu produktów spełniających wymogi rolnictwa ekologicznego, trzeba zastosować się do ustanowionych przez Komisję Europejską szczegółowych kryteriów i wymogów technicznych odnoszących się do jego stosowania (m.in. w zakresie jego wielkości, kolorystyki, składników).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH